Inici de curs conflictiu al Vives; les obres no han acabat.

L’Institut d’Ensenyament Secundari Lluís Vives de Barcelona es troba ubicat en un edifici catalogat, de 1931, que comparteix amb el CEIP del mateix nom, l’arquitecte del qual fou Josep Goday, edifici que enguany ha celebrat el 75 aniversari, juntament amb altres instituts i escoles inaugurats també l’any 1931.

Com a edifici històric que és, la seu del Vives no compleix algunes importants normes d’obligat compliment per a edificis escolars, entre les quals les de supressió de barreres arquitectòniques.

Per a rectificar aquesta mancança, l’any passat, 2005, es va aprovar per part del Departament d’Educació la instal·lació d’un ascensor.

Per estalviar costos el Departament va optar per ubicar l’ascensor al bell mig de l’edifici, per a fer-lo equidistant del CEP i de l’IES. Un detall que no es va tenir en compte és que això implicava (a més de fer malbé la porxada que separa ambdues ales (la de l’edifici de l’IES i la del CEIP) perforar literalment dos laboratoris i una aula de tecnologia de l’IES, que, una vegada finalitzades les obres, comptarien amb una caixa d’ascensor al seu interior. Ascensor que, per acabar-ho d’adobar, desembarcaria els seus passatgers al bell mig dels laboratoris esmentats.

Per completar el procés, l’inici de les obres es va produir el passat mes d’octubre (2005), ara fa onze mesos, en plena activitat acadèmica, sense que es fes cap mena de cas de les opinions en contra de la direcció del centre, ni del seu consell escolar.

Ara, a les portes d’iniciar el nou curs, les obres iniciades i seguides al llarg d’onze mesos encara no han finalitzat perquè ha calgut incorporar al projecte envans que separin els laboratoris dels accessos a l’ascensor i que han reduït la superfície dels laboratoris a la meitat.

L’ascensor instal·lat no compta amb pany i clau per als seus accessos interiors, cosa que facilita que els estudiants el puguin agafar per a sortir del centre sense passar per la porta. La caixa externa de l’ascensor, de vidre com mana el disseny imperant, ja presenta vidres trencats abans d’entrar en servei.

Els laboratoris, que no han pogut ser utilitzats en cap moment al llarg del curs passat (cap estudiant d’ESO ni dels batxillerat científic o tecnològic va poder fer pràctiques el curs passat) no podran entrar en servei fins d’aquí ben bé un mes.

I els nostres estudiants i professors seguiran respirant pols i trobant eines als passadissos, amb tot el que això representa.

Les innombrables gestions que s’han fet des del centre (direcció, Consell Escolar, AMPA…) no han rebut mai cap resposta formal del Departament.

El desembre l’AMPA de l’institut es va adreçar al Síndic de Greuges que va obtenir com a resposta que abans del 30 d’abril (de 2006!!!!) les obres estarien finalitzades.

El 15 de juny, el Consell Escolar va decidir per unanimitat exigir al Departament la finalització dels treballs durant l’estiu per poder iniciar l’activitat aquest curs amb normalitat. Malauradament, l’1 de setembre el centre estava en pèssimes condicions i ahir el Consell Escolar va decidir posposar l’inici de classes en vista de la situació.

Les famílies dels alumnes de l’IES Lluís Vives creiem que un ensenyament públic de qualitat és possible i que el nostre institut pot oferir aquest servei, però sembla que en algun lloc de responsabilitat hi ha algú entestat en que això no sigui possible.

Hem exhaurit tots els canals administratius per a fer arribar la nostra queixa i demanar una solució, gens difícil per altra banda, als problemes plantejats. Per això, apel·lem als mitjans de comunicació per a denunciar unes actuacions negligents i demanar públicament la depuració de responsabilitats dels suposats professionals que les han fet possibles.