Els pares de l’institut Lluís Vives en peu de guerra

L’Institut d’Ensenyament Secundari Lluís Vives té seu en un dels Blocs Escolars de l’arquitecte Goday, que fa poc van acomplir 75 anys. Aquest edifici històric forma part del patrimoni històric de la ciutat, i com a tal té una sèrie de restriccions a l’hora de fer-hi reformes. Això provoca, per exemple, que centenars d’alumnes hagin d’entrar-hi per una sola porta de poc més de 60 centímetres d’ample cada matí a la mateixa hora, o més recentment, que la instal·lació d’un ascensor sigui motiu de polèmica durant dos anys.

L’ascensor es demanava des de fa anys per adequar el centre a algunes de les desenes de normatives d’accessibilitat i seguretat que incompleix, però no va ser fins a l’octubre de 2005 que un grup d’operaris es va dirigir al centre per tal d’instal·lar-hi l’aparell. L’ascensor estava previst fer-lo passar pel mig de diverses classes, inclosos els laboratoris i l’aula de tecnologia, i la direcció de l’institut es va negar a permetre l’inici de les obres. Després d’això Ensenyament els va ordenar permetre les obres, i així ho van fer.

Les obres es van allargar durant tot el curs passat malgrat les queixes dels pares i el Consell Escolar, i avui encara no han acabat. Abans de l’inici del curs 2006/07 l’AMPA es va dirigir al CE demanant que no s’iniciessin les classes fins a acabar les obres, però només van aconseguir una aturada de 24 hores el 1r dia del curs.

El dia d’inici de les classes, els professors es van trobar amb una sorprenent nota a la pissarra de la sala de professors que ordenava l’inici immediat de l’activitat docent. Aquesta nota l’havia escrit Albert Salvadó, director del centre, que hauria rebut d’Ensenyament l’ordre telefònica de donar una imatge de suposada normalitat.

L’AMPA denuncia que ningú els hagi escoltat, i les condicions deplorables en que alumnes i professors han de desenvolupar les classes; amb pols i paletes, però sense aigua ni llum als laboratoris, que han quedat reduïts a la meitat. Ara ni tant sols funciona l’ascensor, ja que la seva instal·lació elèctrica no complia cap normativa i s’haurà de repetir. Critiquen la direcció del centre per “dividir l’oposició” a l’ascensor, “desmotivar la comunitat educativa” amb el seu desinterès, i no informar ni al Consell Escolar ni als pares de les obres i les condicions en que els alumnes han de fer les classes.