El director de Rodalies Metropolitanes de Barcelona és destituït

El ministeri de Foment ha ordenat la destitució del director de Rodalies Metropolitanes de Barcelona, Josep Manau, i el nomenament d’un únic responsable de coordinar les obres ferroviàries, un càrrec que fins ara no existia. La decisió no fa més que confirmar el caos existent a les rodalies de RENFE, on les constants avaries i retards que s’han registrat durant els últims mesos ha produït un allau de queixes dels usuaris. Precisament avui, un cop més, un incident a les obres de l’AVE ha provocat retards a la línia de l’Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat.

Segons ha informat el ministeri de Foment, Renfe crearà una unitat especial d’assistència al passatger de rodalies, formada per personal de “dedicació exclusiva”, que estarà a les estacions i a bord dels trens de manera permanent amb l’objectiu d’atendre els usuaris. D’aquesta manera es vol contrarrestar les crítiques dels usuaris sobre la falta d’informació per part de la companyia, però sense buscar solucions reals als problemas generats.

Per la seva banda, l’ens gestor d’infrastructures, l’Adif vol posar un nou pegat al problema posant en marxa un dispositiu especial d’autobusos per donar resposta en cas d’incidencies a la xarxa de rodalia.

S’obre un expedient

Precisament avui, l’Agència Catalana de Consum havia anunciat que obriria un expedient informatiu a Renfe per les constants avaries i retards als trens de rodalia de Barcelona. Amb l’anunciat cessament, doncs, el ministeri de Foment preten depurar responsabilitats davant l’opinió pública, situant un cap de turc.

En qualsevol cas ningú parla, ni asumeix les responsabilitats, sobre la resta d’inconvenients que les obres de l’AVE produeixen i que a Barrisants ja varem fer esment: tals com la superació del nombre de decibels que les normatives de l’Ajuntament permeten en treballs nocturns, les esquerdes a estructures d’edificis (com a la piscina de Poliesportiu de l’Espanya Industrial) o les dificultats de mobilitat per a persones i automóbils.

Els usuaris de rodalies es mostren indignats

En els dos últims mesos hi ha hagut una quinzena d’incidències a la xarxa de rodalia de Barcelona que han causat retards importants als usuaris i centenars de queixes. Moltes de les avaries les van causar les obres del tren de gran velocitat. L’avaria d’ahir, però, fou a un comboi de tren a l’estació de Sants poc abans de la una del migdia que es va quedar aturat durant més d’una hora a l’interior d’un túnel. Alguns dels passatgers fins i tot van sortir del tren i van caminar per la via fins a l’estació fortament indignats per la nova avaria i per la falta d’informació. Tots els trens que circulaven entre Sants i plaça de Catalunya es van veure afectats durant més de cinc hores.