El CSA Can Vies es referma com a pulmó cultural del barri

Tot i l’actual situació d’angoixa produida per la demanda que possa en perill el futur del CSA Can Vies i els intents per part del Districte de dinamitar la seva defensa multant desorbitadament actes com la pintada del mural de Plaça de Sants; Can Vies no s’atura. Ans al contrari. El centre cada cop sembla generar, ajudar i donar cabuda a un nombre més divers i complert d’activitats culturals sense cap ànim de lucre.

En un moment en el que qualsevol persona vinculada o amant del món del circ es lamenta per la perdua de la Makabra, Can Vies està acollint tres projectes de tallers teatrals oberts a tothom i gratuïts. Entre els dos nouvinguts trobem un taller de teatre de dones que esta començant a fer les seves primeres passes i un altre grup de gent que ha aterrat a la casa després de veure com al Centre Civic on es reunien es censuraven les seves obres. El tercer, el més veterà, porta gairebé tres anys a Can Vies treballant l’expressió corporal, el treball amb màscara o una disciplina tan difícil d’aprendre a casa nostra com és la Comedia de’ll Arte, d’origen italià. Entre els dinamitzadors del grup es conta amb profesionals de l’escena com és la Montse Puig (ex dels Joglars).

Sense sortir del món de l’interpretació també podem veure com en diverses ocasions Can Vies s’ha vist convertida en plató de cinema per a joves directors en la realització de curts. Aquest és el cas de Hector Bou, qui en l’actualitat esta realitzant un projecte a la casa.

Però donen per a molt els metres quadrats de Can Vies, que a la vegada que plató és sala de projecció de películes de forma periodica desde fa tres anys. Els diumenges de cinema s’han pogut veure gran quantitat de films. Alguns obres de culte, d’altres joies per descobrir i dificils de trobar als circuits comercials. També ha estat aparador a concorregudes maratons de curts.

En l’aspecte musical Can Vies ha estat un bressol de molts músics santsencs, proporcionant-los un local d’assaig. No en va els Pirat’s Sound Sistema, un dels grups més innovadors i d’éxit del panorama musical català va neixer a la casa. En l’actualitat, entre els grups que utilitzen de forma fixa o ocasional el local podem trobar una gran varietat musical, que va del Punk-rock dels Yakolev-42 al Rock-psicodélic en català dels Espectres, passant pel reggae i ska més clàssic dels Fortunetelars.

Alhora Can Vies també és un escenari perfecte per a petites actuacions en format acustic, desde la rumba dels colomencs los Barranquillos al Blues i Rock del santsenc Marc Sanz.

Però són encara més els projectes que tenen cabuda a aquesta casa. Per exemple un dels que ha engrescat i sorprès més positivament al barri, el dels Bastoners de Sants, que han portat la cultura popular catalana als nostres carrers i a molts altres indrets de la geografia catalana.

Una de les peces importants per entendre el barri, la Burxa, també té a Can Vies la seva seu. A Can Vies s’editen, i desde Can Vies es distribueixen els 5000 exemplars de la popular publicació de Sants. De la mateixa manera també es troba a Can Vies la gent que treballa en la creació d’aquest mateix portal, Barrisants.org, així com la gent que esta començant a preparar el projecte de la Ràdio Lliure de Sants, encara sense nom.

Però la llista no acaba aquí i podria fer-se interminable si comencem a citar la quantitat de xerrades i taules rodones que tenen lloc a l’edifici del carrer Jocs Florals, així com la resta d’activitats que a l’edifici del carrer Jocs Florals tenen lloc, desde trobades de monologuistes fins a tallers de ioga.