Entra en funcionament l’Oficina pel Dret a l’Habitatge

L’Oficina pel Dret a l’Habitatge va començar el seu camí el passat 30 de novembre després de mesos de debat i preparació. El projecte, radicat a la Promoció d’Habitatge Realment Públic (PHRP) del C/ Magdalenes 13-15, però obert a estendre’s a altres punts de la ciutat, obrirà els dijous de 17 a 20 hores un espai d’assessoria i de trobada.
La idea, elaborada entre la PHRP i el Taller contra la Violència Immobiliària i Urbanística amb el suport de l’Assemblea Popular per un Habitatge Digne de Barcelona –que es reuneix al mateix local–, adquireix una major importància després de la visita i les declaracions del relator de l’ONU pel dret a l’habitatge, Miloon Kothari. El problema de l’habitatge a l’Estat espanyol és «el més greu d’Europa i un dels més grans del món» segons Kothari, que va afirmar respecte a Barcelona que «no havia vist casos tan greus d’assetjament immobiliari en altres parts del món desenvolupat».
Ens trobem davant una qüestió que, de maneres diverses, afecta una majoria de joves i grans, compradors o llogaters, desnonats, desallotjats o expropiats, que a més de trobar-se amb pocs drets sobre el paper s’enfronten amb un context d’abusos i violència.
L’Oficina pel Dret a l’Habitatge vol donar lloc a l’autoorganització i la comunicació entre els afectats, i potenciar la pràctica de la desobediència civil com a estratègia per afrontar els problemes d’accés a l’habitatge o d’expulsió veïnal. Això requereix un suport tècnic, per encarar-se amb l’administració, defensar-se legalment i denunciar públicament les diferents formes de frau i agressió. Així, la nostra intenció és oferir recursos que incloguin informació jurídica, xarxes de suport i coneixement que pretenem oferir i construir a partir de l’intercanvi d’experiències amb les persones que vagin passant per l’Oficina.
En definitiva, aquest projecte es proposa ser un fòrum i una àrea de treball i propostes, un referent obert i comú de les problemàtiques a l’entorn del dret a l’habitatge, la ciutat i l’espai públic, des d’on es puguin idear mecanismes de defensa enfront de les violències del dia a dia.