Els comerciants de Sants davant la crisi: “No aguantarem 4 anys d’obres”

Així de contundents es mostren alguns dels comerciants dels carrers Sant Medir, Sant Jordi i Càceres, davant la crisi de vendes que estan patint en motiu de les obres del Tren d’Alta Velocitat (TAV). La Burxa ha sortit al carrer per copsar l’opinió dels comerços afectats per les obres de l’alta velocitat, a banda i banda de les vies. Tots coincideixen en afirmar que l’Ajuntament es renta les mans pel que fa als seus problemes i que no informa sobre la durada de les obres, ni sobre el seu impacte.

Un dels problemes principals és que el tall de carrers o el tancament del túnel de Riera de Tena i d’una de les entrades al metro de Mercat Nou dificulta l’accés a diverses zones, els carrers queden aïllats, es redueix el pas de vianants i els comerços que hi ha se’n ressenten: alguns ja han tancat, altres s’han traspassat i n’hi ha que han de lluitar molt per mantenir l’activitat.

Obres fins el 2010

La trentena de membres de l’Associació de Comerços de l’Entorn del Mercat de Sants veuen amb preocupació la durada de les obres. Està previst que a finals del 2007 finalitzin els treballs per fer entrar el TAV a Barcelona, però el calaix no s’acabarà fins el 2010. Això si tot avança tal i com està previst, aspecte que alguns dels entrevistats posen en dubte, ja que sembla que tot es faci sobre la marxa, sense cap tipus de planificació ni coneixement del terreny. Però també els espanta la futura rehabilitació del Mercat de Sants, prevista pel 2010, ja que el tancament del mercat podria suposar l’estocada final per tots aquest petits negocis. L’Associació ha presentat diverses instàncies i queixes al Districte, demanant algun tipus d’ajuda, un pla per revitalitzar la zona o una reducció dels impostos, però encara estan esperant que els diguin alguna cosa. I també han tocat les portes de la Casa Gran, on la resposta encara va ser pitjor. En paraules textuals de Jordi Portabella, ells "no són massa crítica per avaluar la situació del comerç al barri"; però també van haver de sentir que el seu problema no eren les obres, sinó que no generaven una oferta prou atractiva. Afirmen que ja no saben què fer, i que si tot segueix així hauran de tancar, les seves botigues acabaran convertint-se en habitatges, el comerç de barri desapareixerà i els voltants del Mercat estaran plens de grans centres comercials.