L’Escola Guinbó; un pelegrinatge amb final incert

Els membres de l’Escola Bressol Guinbó van tornar a la feina el 8 de gener, al número 30 del carrer Olzinelles, sense imaginar que els esperava un bon ensurt: una porció de fals sostre d’un metre quadrat llarg s’havia després, deixant al descobert una biga malalta i la sospita de què en podia haver d’altes. Els resultats han confirmat que la que va quedar a la vista era només una petita mostra d’un problema que el propietari, el Bisbat de Barcelona, haurà de sol·lucionar ben aviat.

 L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, organisme municipal del qual depenen les escoles bressol de Barcelona, envià ràpidament un arquitecte, que en un parell de dies i després de fer algunes cates, confirmà la conveniència de desallotjar immediatament els nens, per tal de poder obrir la resta de sostre per comprobar l’estat de les altres bigues. Els infants van ser reubicats, després de tres dies de desconcert, entre l’escola l’Esquirol (els més petits) i l’escola La Pau, on s’hi han encabit mentre els acaben d’habilitar uns barracons.

Aquests fets han provocat que totes les mirades es fixin ansioses en una operació que ja fa temps s’estava cuinant, i és que no és d’ara que se sap que la Guinbó anirà a parar a La Torreta (Olzinelles, 47-49), gràcies a una d’aquestes maniobres que malgrat ser legals oloren a socarrimat.

El tracte és, basicament, una permuta: l’Ajuntament requalificarà el solar del costat de l’Hotel Abba (c/ Numància) i una petita porció del Jardí de Màlaga (rere mateix) per fer-los edificables, així l’Hotel podrà créixer amb comoditat. Aquest, a canvi cedirà tres edificis de la seva propietat: el conegut com La Torreta, l’edifici del Bahia i un altre solar al c/ Dalmau. L’acord està condicionat al lliurament de La Torreta sense llogaters.

El futur d’aquests infants passa, doncs, per què l’Hotel Abba i l’actual llogater de La Torreta arribin a un acord que fins ara havia estat impossible. Dins el mal sembla bo que, per una vegada, l’inquilí sigui qui tingui la paella pel mànec i, sens dubte, la pressió que ara mateix els ciutadans afectats fan a l’Ajuntament i que aquest ben segur trasllada a l’Abba, el podrà dur a una indemnització realment beneficiosa.

Si les parts s’entenen aviat, Districte s’ha compromés a iniciar les reformes de La Torreta en sis mesos, amb la qual cosa la Guinbó podria traslladar-se al nou espai (amb zona verda a l’interior enlloc de a l’exterior, malgrat el recurs interposat pels veïns) pel curs 2008-2009.

L’altre ocupant d’Olzinelles, 30, el Centre Social que hi ha a la planta baixa, creu que pot estar tranquil, ja que el trasllat dels nens ha estat una mesura d’extrema seguretat i no té previst cap reubicació immediata ni futura. El Bisbat els ha confirmat que no hi ha perill per als baixos, i, si tot va bé, podran seguir desenvolupant la seva emblemàtica activitat al lloc de sempre, malgrat les obres que abans o després s’hauran d’escometre.