Toots, el lleó de l’amor

Toots, el lleó de l’amor Frederick “Toots” Hibbert és la veu més vigorosa que ha donat la música jamaicana. Pare de l’ska i divulgador del reggae amb el seu clàssic del 1968 “Do the Reggay”, va començar com a solista del trio “The Maytals” per transformar-se amb el temps a Toots & the Maytals. Toots és el creador de temes inoblidables que han ballat prop de quatre generacions, i és que qui no s’ha mogut a ritme de “Monkey man”, “Pressure drop”, “54-46 was my number” o “Reggae got soul”, no ha gaudit de l’ska i el reggae de veritat. I el que és de debò i impressionant és el cd “True love” gravat per Toots & the Maytals on s’envolta de músics de totes les edats i estils per fer versions dels seus millors temes d’una extensa carrera musical. El tema d’entrada, del llegendari Willie Nelson, és gairebé l’únic que no és d’en Toots però que estableix una gran generositat entre ambdós artistes. El següent “True love is hard to find” amb la cantant country Bonnie Raitt és realment electritzant. Això sí, el tema que posa la sensibilitat amunt és “Love gonna walk out on me” on col.labora amb Ben Harper i la connexió és tan perfecta que el cos demana un retrobament de Toots i Ben. L’altre composició externa del disc és “Merry blues” de Manu Chao que sap aportar un bon tema perquè la veu lleonina d’en Toots es llueixi. Destacaria també “Careless ethiopians” amb Keith Richards cantant, i aixecant somriures còmplices a l’oient. Bons resultats també a cançons com “Take a trip” amb Bunny Wailer, “Never grow old” amb el cantant d’Specials i U-Roy i The Skatalites com a banda, i el “Reggae got soul” i “Funky Kingston” amb Ken Boothe, Marcia Griffiths i Bootsy Collins respectivament. En definitiva un delit per als amants del reggae i de l’ska que demostra el vertader amor de Toots per la música i pels músics que hi apareixen. Raül Làzaro i Balló Grup: Toots & the Maytals. Disc: True love, 2004. Discogràfica: V2 records. Estil: Reggae i ska