La política “d’esquerres de debó” d’ICV deixa sense casa a un grup de veïns del barri de Sants

>Els Mossos desallotgen de matinada Can Punxes, casa okupada el gener de 2006

> Els habitants de l’edifici no tenien constància de cap procés obert contra la casa

A les ordres del líder de l’autodenominat partit “d’esquerres de debó”, l’actual Conseller d’Interior Joan Saura ha executat un nou desallotjament al barri. En aquesta ocasió ha estat a l’immoble situat al carrer Vallespir número 61, conegut com Can Punxes. Passaven pocs minuts de les sis de la matinada quan els Mossos han esbotzat la porta de l’edifici, i han entrat davant la sorpresa dels habitants de la casa, que no s’esperaven la intervenció policial. De fet, els habitants de Can Punxes no havien rebut cap denúncia ni tenien constància de tenir cap procés obert de desallotjament. Però segons ens han explicat els joves que vivien a la casa okupada, la propietària de l’immoble havia posat una denúncia contra els habitants i el jutjat número 19 de lo Penal ha decretat el desallotjament urgent de la casa, sense posar-ho en coneixement dels veïns que habitaven l’immoble.

El desallotjament s’ha produït sense incidents malgrat la forta presència policial, i els joves han pogut treure les seves pertinences, més nombroses de l’habitual si tenim en compte que ha estat una intervenció policial que ha agafat als habitants per sorpresa. Abans de les deu del matí, i amb la presència dels propietaris de l’edifici, un grup d’operaris a començat a tapiar l’immoble.

Okupada des del 18 de gener del 2006, aquest immoble ja havia estat okupat el 2004 per un grup de joves, que durant uns mesos van rehabilitar un edifici abandonat des de feia anys, i el van convertir en un espai habitable. Malgrat tot, els propietaris van denunciar als joves, i després d’un procés judicial el jutge va dictar una ordre de desallotjament cautelar amb data oberta, fet que va portar als habitants a abandonar la casa. Des de llavors, l‘immoble estava abandonat, fins la reokupació de l’edifici a principis de l’any passat per un grup de veïns del barri, que van recuperar l’espai per viure-hi.

Crida a la mobilització
En repulsa a l’actuació policial d’aquesta matinada que ha deixat sense casa a diversos veïns del barri, i per “denunciar l’especulació immobiliària i els desallotjaments executats per Joan Saura i Jordi Hereu”, s’ha convocat el proper divendres 23 de març a les 19:00 hores a la plaça de Sants una marxa de torxes contra els desallotjaments i per denunciar la política urbanística de les administracions, que “protegeixen als especuladors” i “deixen a sense cases a la gent”, en paraules d’un dels concentrats aquest matí davant Can Punxes. En aquest sentit, cal recordar que el dia després, dissabte 24 de març, el moviment en defensa d’un habitatge digne ha convocat una manifestació contra l’especulació immobiliària i pel dret a un habitatge digne a les 5 de la tarda a la Plaça Universitat. Des de Sants l’Assemblea de Barri de Sants (ABS) convida a tot el veïnat a formar un gran bloc a les 4 de la tarda a la plaça de Sants per anar fins l’inici de la marxa.