La campanya “300 anys d’ocupació” arriba al barri

 Després del tret d’inici que va suposar la manifestació de Sant Jordi pel centre de Barcelona, va ser el torn de la "jornada de lluita" arreu dels Països Catalans convocada per commemorar els 300 aniversari de la derrota d’Almansa, que va suposar el principi de l’ocupació borbònica al nostre país fins avui.

Encara que la mobilització va ser més forta al País Valencià, on la data té una rellevància simbòlica similar a la que té aquí l’11 de setembre, a Sants es van realitzar també dues accions. Al matí un grup de joves va aconseguir canviar la bandera espanyola del Castell de Montjuïc per una estelada.

Els Mossos d’Esquadra van reaccionar amb la retenció i identificació de dues persones, que es va convertir en una posterior detenció durant quasi tot el dia sota l’acusació "d’ultratge a la bandera".

A la tarda unes trenta persones es van concentrar davant la seu del Districte. Es va desplegar una pancarta amb el lema "300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència i es van repartir fulls volants sota l’atenta mirada d’una unitat d’antiavalots de la Guàrdia Urbana.

Campanya unitària

 300anys.cat és una campanya de l’esquerra independentista que denuncia els tres segles d’ocupació espanyola començats amb la batalla d’Almansa i que encara continuen. Els fets es remunten a la Guerra de Successió, entre els bàndols borbònics i austriacistes pel control de les diferents corones confederades. La victòria borbònica implicà l’inici d’un model absolutista i d’uniformització castellana cap als altres pobles, amb prohibició de parlar el català, la derogació de la legislació i les institucions pròpies i la creació de cossos repressius com els Mossos d’Esquadra. Però també va significar l’inici d’una resistència tenaç i continuada que, segons els impulsors de la campanya, ‘ens ha permès sobreviure com a poble’.