Els Mossos de les Corts que aplicaven la “força mínima indispensable”

Per fi han sortit a la llum les imatges on un caporal i quatre agents dels Mossos d'Esquadra maltractaven a un detingut en la comissaria de les Corts. Sis agents més, adscrits a la mateixa comissaria, tenen obertes investigacions judicials per dos casos més de suposats maltractaments.

"Em pensava que Guantànamo estava una mica més lluny, a Cuba, i no a tres parades de metro". Així de contundent es va mostrar Rubén Pérez Marcos quan va sortir del jutjat, on va ratificar les presumptes agressions que va patir per part de quatre mossos d'Esquadra als calabossos de la comissaria de les Corts. Una de les funcionàries policials involucrades ja va participar suposadament en una altra agressió a una detinguda el 5 d'abril.

Ruben Pérez va comparèixer durant més d'una hora davant la jutge que investiga la presumpta agressió i va detallar com va ser detingut durant una discussió al carrer i com, ja a la sala d'escorcolls de la comissaria de les Corts, els agents li van clavar "cops de puny i puntades de peu" fins que va "perdre el coneixement". Segons la denúncia, els mossos li van dir que es tragués la jaqueta i li van clavar cops de puny fins que el van fer caure a terra, on li van seguir pegant cops i puntades de peu. El jove es va defecar a sobre. Després el van portar, emmanillat i amb un casc al cap, a una cel.la i no el van deixar rentar durant diverses hores, va explicar ahir. La defensa dels mossos atribueix la col.locació del casc a un protocol perquè els detinguts no s'autolesionin.

Tres sindicats dels Mossos d'Esquadra, SPC, Appac i CAT-EM, van assegurar divendres que no aprecien "cap indici de delicte" en les imatges dels suposats maltractaments, sinó "uns companys que afronten l'actitud hostil i violenta d'un detingut" i fan servir "la força mínima indispensable".

Alguns testimonis comenten que en alguns casos és habitual l'ús d'una manta o una camisa de força i un casc de moto. Estris que són emprats per evitar autolesions i que impedeixen que la persona detinguda tinguin marques pels cops soferts.