“L’actualitat política al País Valencià” al Casal

 El divendres 27 d’abril i dins de la Campanya "300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència" és va celebrar un acte sobre l’actualitat política al País Valencià, al Casal Independentista de Sants Jaume Compte.

L’acte, relacionat amb la commemoració del 300 aniversari de la derrota d’Almansa, que va suposar l’inici de la pèrdua dels drets i institucions històriques del Països Catalans; es va iniciar amb el passi del vídeo “Del roig al blau: la transició valenciana”. Va continuar amb una xerrada-debat sobre el País Valencià a càrrec de Jordi Muñoz, membre de l’Espai País Valencià i va acabar amb un sopar a preu popular.

Campanya unitària

 300anys.cat és una campanya de l’esquerra independentista que denuncia els tres segles d’ocupació espanyola començats amb la batalla d’Almansa i que encara continuen. Els fets es remunten a la Guerra de Successió, entre els bàndols borbònics i austriacistes pel control de les diferents corones confederades. La victòria borbònica implicà l’inici d’un model absolutista i d’uniformització castellana cap als altres pobles, amb prohibició de parlar el català, la derogació de la legislació i les institucions pròpies i la creació de cossos repressius com els Mossos d’Esquadra. Però també va significar l’inici d’una resistència tenaç i continuada que, segons els impulsors de la campanya, ‘ens ha permès sobreviure com a poble’.