Abstenció

Vaig marxar a l’estranger el mateix dia que m’abstenia de votar a les municipals. He tornat ara i això té l’avantatge que un pot mirar els resultats sense la fanfàrria mediàtica habitual i sense còmiques declaracions d’algun alt polític sobre l’abstenció. Centrant-me en els resultats del meus entorn, el districte de Sants – Montjuïc el primer que es veu és que el nombre d’electors ha baixat un 10% en 8 anys. Menys gent? Si, però també molts immigrants, nous veïns nostres, que hi viuen sense drets polítics. El segon és que l’abstenció, el vot blanc i el nul sumen el 55,02% dels electors, i el vot als partits el 44,98%. El partit més votat governarà amb poc més del 15% dels vots. Ràpidament s’obliden aquestes dades, més després de la batalla dels diaris i televisions per criminalitzar el dret a l’abstenció, però aquests resultats, diguin el que diguin, posa en qüestió tant la legitimitat dels governants com el funcionament del sistema. No ens agrada un sistema polític on els drets pels rics són llei (per exemple la propietat o les trampes per no pagar impostos) i els de la resta paper mullat (accés a la vivenda, per exemple). Un sistema on els drets polítics de la gent estan segrestats per una mena d’oligopoli de pocs partits, veritables titelles del poder econòmic a l’ombra i per l’abrumador control de la informació pels mitjans de comunicació. I com no ens agrada, molts no juguem aquesta partida. Jordi Soler