Els Mossos segresten el dret a manifestació en ple centre de Barcelona

 >La policia va retenir de forma il·legal centenars de ciutadans durant tres hores a la plaça Catalunya

Els carrers del centre de Barcelona van viure ahir al vespre un nou episodi d’asfixiament policial contra els ciutadans que s’intentaven manifestar contra la limitació de drets fonamentals com el d’expressió o de manifestació. A primera hora de la tarda, i a mesura que la gent començava a arribar cap a la plaça Universitat per participar en una jornada antirrepressiva, la policia autonòmica ja prenia posicions a les immediacions de la zona, el que feia preveure nous episodis de tensió.

La convocatòria d’ahir a la tarda tenia el suport de diverses associacions antirepressives i de col·lectius dels moviments socials de base del país, com Alerta Solidària, l’Assemblea de Suport a Núria Pòrtulas, Rescat, entre diferents col·lectius antirepressius catalans. Pretenien denunciar que “la vulneració de drets elementals com el de la lliure manifestació estigui sent coaccionat d’aquesta manera, amb aquesta impunitat i amb tant silenci còmplice”. Pels organitzadors, “no hem d’aguantar ni un sol cop més que una expressió popular al carrer sofreixi el segrest, la imposició d’un traçat volgut pels agents, que ens insultin, colpegin i pretenguin estendre la por entre les manifestants i el veïnat”.

Amb aquesta intenció, es van muntar diverses paradetes amb casos antirrepressius a la plaça Universitat, i després es van pronunciar diversos parlaments recordant el cas de Núria Pòrtulas, el jove de Torà, la manifestació d’okupes del passat 19 de maig, entre d’altres. Cap a les set de la tarda, centenars de manifestants van partir de la plaça en direcció al carrer Pelai. Abans de començar, un jove del Prat de Llobregat va ser detingut pels agents, i posat en llibertat hores després sota l’acusació d’atemptat a l’autoritat. La marxa havia d’acabar a la plaça Sant Jaume, però ja des del principi es va veure que seria difícil. Un amplíssim desplegament policial format per unes 30 furgonetes dels Mossos d’Esquadra va segrestar literalment la manifestació des del començament. En aquest clima de forta tensió, els manifestants van seguir el seu recorregut completament acordonats pels agents fins la plaça Catalunya, moment en que la policia autonòmica els va impedir avançar cap a les Rambles i els van obligar a desviar-se cap a Via Laietana.

Segrest policial
Va ser llavors quan els centenars de ciutadans que es trobaven envoltats per agents antiavalots es van plantar, i van decidir asseure’s al carrer, enmig de la sorpresa i indignació dels vianants que observaven amb estupefacció l’actuació policial. La policia va impedir que qualsevol manifestant entrés o sortís del cordó, excepte comptades excepcions. En un intent d’una jove per sortir de la marxa, els agents la van agredir i la noia va haver d’ésser hospitalitzada. El segrest policial en plena via pública i durant gairebé tres hores de centenars de manifestants no va fer moure un milímetre les intencions dels organitzadors, que es van negar a seguir les ordres dels agents i van convidar a tots els ciutadans que estaven presenciant els fets a denunciar l’actuació del cos repressiu. Molts vianants van respondre llançant ampolles d’aigua i menjar als manifestants, mentre que alguns turistes impertèrrits es sumaven amb més o menys encert a cridar les consignes que corejaven els activistes: “Llibertat d’expressió, policia no”, “aquesta és la seva democràcia”, “trenta anys després, aquí no ha canviat res”, “Mossos d’Esquadra, torturadors”, “mans enlaire, això és un segrest”, entre moltes d’altres.

Moments de tensió
Durant les quasi tres hores que va durar l’intent d’asfixiament policial contra els ciutadans que pacifícament s’intentaven manifestar per denunciar les últimes actuacions dels Mossos i per reclamar l’exercici de drets tan elementals com el de lliure expressió i de manifestació, els moments de tensió van ser nombrosos, i es van produir algunes petites càrregues de la policia, que malgrat tot no van aconseguir provocar als manifestants, que es van mantenir serens en tot moment.

Cap a les 22,30 la policia autonòmica ja havia aixecat parcialment part del cordó. Nerviosos pels esdeveniments que preveien la invasió de culers un cop acabat el partit del Barça a Canaletes, al costat d’on la manifestació estava aturada, van optar finalment per retirar el cordó policial i per “alliberar” als concentrats. Tot seguit, i sota l’amenaçadora vigilància de l’helicòpter de la policia autonòmica, que no va deixar ni un moment de coaccionar amb la seva presència a tots els allà presents, l’organització va decidir posar fi a la marxa, agraint el suport rebut pels vianants que van donar suport durant tres hores als manifestants, i deixant clar que el desenllaç de la marxa “és una victòria nostra, que ens quedi ben clar a tots”. A les onze de la nit la concentració es va dissoldre sense més incidents.