Un desmesurat desplegament policial desallotja set inmobles al barri

 > Les cases okupades es trobaven al carrer Miquel Àngel

> Els activistes convoquen una concentració de protesta pel proper 29 de juny a les 8 del vespre a la plaça de Sants

Un desmesurat desplegament policial, format per més de vint furgonetes dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra, a banda de més dotacions de policies de paisà, ha pres aquest matí el carrer Miquel Àngel, situat entre l’avinguda Joan Güell i Tenor Massini, per desallotjar més de mitja dotzena d’edificis okupats. Els inmobles estaven situats entre el carrer Papin i el local de l’antic esplai okupat per la banda de mar, mentre que La Breva es trobava a la banda de Muntanya. Cal recordar que els edificis de la banda de mar es varen okupar com una reivindicació contra la violència immobiliària. La Breva era l’únic inmoble que tenia un procediment judicial tancat, malgrat que el jutge no havia decretat encara data de desallotjament, mentre que la resta de cases ni tan sols havien celebrat un judici per decretar el desallotjament de les mateixes. Una nova actuació al marge de la legalitat dels Mossos d’Esquadra que corre el perill de quedar (com tantes vegades) en total impunitat. A més, com han destacat alguns dels antics inquilins dels inmobles, "el desallotjament s’ha fet sense comunicar-nos res".

En aquestes cases hi convivien diferents projectes entre els que cal destacar els d’habitatge, de Centre Social i un hort comunitari, i feia sis mesos que estaven okupades. La Breva portava més de cinc anys d’okupació i és en aquest solar on l’Orfeó de Sants pretén construir la seva seu, "a la recerca d’uns beneficis econòmics que contrasten amb la filosofia inicial del mateix Orfeó", com ha denunciat una de les veïnes de La Breva. La policia ha retingut als ocupants a l’interior de l’edifici durant una estona, i un d’ells fins i tot ha estat reclòs en una habitació tancada i colpejat repetidament per un agent de la policia autonòmica. A primera hora del matí, diversos veïns i molts companys u amics dels desallotjats s’han concentrat al costat del parc de Can Mantega per ajudar-los a treure les seves pertinences i per mostrar la la seva solidaritat.

L’actuació de la policia autonòmica ha estat de nou marcada per la prepotència, i alguns agents han agredit físicament als joves mentre treien les seves pertinences dels inmobles. Després de retirar totes les coses, els operaris han començat a enderrocar immediatament totes les cases, i només han deixat visibles les façanes per evitar així qualsevol intent de reokupació.

En resposta a aquest desallotjament, hi ha convocada una manifestació el divendres 29 de juny a les 20h a la plaça de Sants. S’ha tret un comunicat que podeu llegir clicant al següent enllaç:

Comunicat de denúncia davant del desallotjament de La Breva i Les Cases Velles de Miquel Àngel

Davant del desallotjament de 7 habitatges okupats, un Centre Social i un Hort Comunitari, l’Assemblea de Barri de Sants, el Centre Social de Sants i altres entitats socials i veïnals de Sants, volem manifestar el nostre rebuig per aquest nou episodi de violència immobiliària.

El projecte de les Cases Velles de Miquel Àngel albergava diferents activitats permanents i esporàdiques: 3 grups d’autodefensa feminista, un rocòdrom popular, assemblees de col.lectius, un campionat d’escalada, jornades, passi de documentals de diferents temàtiques a part d’un Hort Comunitari que s’havia convertit en un punt de trobada veïnal i intergeneracional. A més de donar resposta als problemes d’habitatge l’espai generat durant aquests mesos era un dels espais fonamentals en un barri on cada cop hi ha menys possibilitats per dur a terme activitats de forma autogestionada.

Amb l’enderrocament de les cases velles de Miquel Àngel i de la Breva, es destrueix un dels projectes polítics que donaven una resposta directa a l’expansionisme immobiliari que assetja el nostre barri. Al seu lloc es construiran 11 habitatges de luxe, valorades en 900000 euros cadascuna, que òbviament no estaran destinades a resoldre els problemes d’habitatge que afecten a la població de la Barcelona aparador. Així s’inaugura una nova legislatura de violència urbanística on el conflicte social se soluciona a cop de repressió i desallotjament.

Fa cinc mesos van ser expulsades de les seves cases 11 persones al carrer Miquel Àngel, un mes després es desallotjava a cinc persones al carrer Vallespir, el desnonament per sorpresa dels veïns del triangle i avui hem vist amb impotència com es feien fora de les seves cases a 22 persones. Però ja fa temps que patim agressions i imposicions d’un model urbanístic depredador. El despropòsit de les obres del Tren d’Alta Velocitat que amenaça al Centre Social Can Vies o el Pla de l’Estació són projectes que deixen de banda les necessitats reals dels veïns i veïnes, prioritzant els interessos empresarials i comercials.

Com a entitats que formen part del teixit associatiu del barri de Sants volem donar suport a les persones desallotjades i un cop més denunciar les pràctiques de la màfia immobiliària sostinguda per una política urbanística antisocial i asfixiant.

Més informació a: http://miquelangel.pimienta.org