Manifestació de suport al Ku Klux Klan amb la complicitat d’Interior

Una cinquantena de persones, amb proclames a favor de la supremacia de la raça blanca i en contra de les persones immigrades, es van manifestar el passat diumenge 8 de juliol des de la Plaça Espanya fins al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). L’acte era un homenatge a David Lane, un dels principals ideòlegs del nacionalsocialisme contemporani, mort en una presó nord americana quan complia una condemna de 150 anys per assassinat.

Els organitzadors, Europa NS (ENS) havien aconseguit tots els permisos del Departament d’Interior de la Generalitat, comandat per l’ecosocialista Joan Saura. Malgrat que a l’inici de l’acte hi havia 4 furgonetes d’antiavalots a les torres venecianes de l’Avinguda Maria Cristina, els manifestants van creuar la plaça lliurement, sense acordonaments i tot i que portaven samarretes amb creus gamades o cèltiques (simbologia prohibida pel codi penal) i van insultar diversos vianants d’origen estranger, la policia no va intervenir en cap moment. Europa NS havia demanat als assistents que “es comportessin amb total normalitat i que no portessin banderes prohibides massa grans ni armes”.

Cap mitjà de comunicació va fer ressó de l’acte xenòfob, tot i que un equip de TV3 es trobava a la Plaça espanya a l’inici de la marxa. L’únic fotogràf que va seguir els manifestants fins el museu fou retingut pels mossos i se li va impedir que prengués cap testimoni gràfic.