Un nou treballador mort i esfondrament de l’andana a Bellvitge

> Un vall de xifres ronda sobre la quantitat de morts en aquesta obra, quan ahir n’hi va haver un més.

> Un nou esvoranc s’endú part de l’andana de Bellvitge.

Malauradament avui hem d’informar de la mort d’un catorzè treballador de les obres de l’AVE, a Vilobí després de caure al buit des de 25 metres d’alçada.

A més a més, després dels diferents esvorancs apareguts a Bellvitge, avui un nou enfonsament ha afectat directament a l’andana de l’estació de Bellvitge, inutilitzada des del passat cap de setmana per culpa dels esvorancs apareguts.

També continua inutilitzada part de la parada de metro de l’Estació de Sants, deixant tancat el passadís que comunica les dues andanes de la Línia 5.

Una altra notícia relacionada amb les obres de l’AVE que s’ha produit avui és la de l’ajornament de l’adjudicació del concurs per al tram de la LAV entre Sants i Sagrera. Avui el Consell d’Administració d’ADIF ha decidit ajornar aquesta decisió, tot i que no n’han explicat els motius. Ja s’han sentit diverses veus que apuntaven a que aquesta decisió estava motivada per l’elevada conflictivitat de les obres adjudicades fins ara, i que les pressions que hi ha per tal de modificar el traçat de l’alta velocitat podrien estar-hi relacionades.

De fet, la Plataforma AVE Pel Litoral i el Patronat de la Sagrada Familia han dut l’actual traçat de tribunal en tribunal fins l’Audiència Nacional Espanyola, que la setmana vinent ha de notificar la seva decisó de suspendre o no cautelarment les obres de l’AVE al seu pas per Barcelona.

Vall de xifres

Segons els recomptes dels mass-media són tretze les víctimes mortals que hi ha hagut en aquesta obra, però la realitat no està clar, doncs alguna gent en dubtem d’aquesta xifra. Lluny de la fredor estadística, el fet de l’anonimat de les víctimes mortals i dels ferits, porta a que alguns mitjans en minimitzi el tema de les víctimes i ni s’esmentin els ferits. En els Detalls podeu veure un recompte de diferents incidents recopilats als mitjans.

El 17 de juliol del 2002. un operari de 46 anys va morir a la població de Vinaixa (les Garrigues) en caure des d’una altura d’entre quinze i vint metres.

El 29 de juliol del 2002, un altre treballador també va caure d’un viaducte de dotze metres d’altura a Montblanc. Treballava per a Margina, tercera subcontractada de l’empresa adjudicatària.

El 8 d’agost del 2002. moria la tercera víctima d’aquell estiu, quan a un operari de 35 anys se li va bolcar la màquina "dumper" que manipulava i li va perforar el pulmó al Catllar (Tarragonès).

El 26 d’agost del 2002 amb la mort d’un home de 48 anys en donar-se un cop amb una biga de la marquesina de l’estació de Renfe de Lleida.

El 6 de maig del 2003, de la mateixa marquesina, en va caure un jove de vint anys.

El 5 de juliol del 2003, va caure José Luis S.S. de 43 anys i veí de Fraga en caure des d’una altura de 6 metres quan estava treballant en les obres de l’AVE a Lleida.

El 23 de setembre del 2004, dos accidents van provocar dues morts, una a Castellbisbal (Vallès Occidental) per un atropellament i una altra a Subirats (Alt Penedès) en quedar un operari sepultat sota una gran roca.

El 3 de setembre del 2005, un treballador de trenta anys va morir a l’Hospitalet de Llobregat a causa del fort cop que li va clavar un tub d’acer de grans dimensions en caure-li a sobre.

El 15 de març del 2006, mor un treballador va caure des d’un desnivell de 8 metres a Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat).

El 22 d’abril del 2006, mor un altre operari es va electrocutar a la Jonquera, l’única víctima a les comarques gironines, ja que és on més tard han començat les obres de l’AVE.

El 14 de setembre del 2006, uns lladres van matar el vigilant de les obres de Castellet i la Gornal (Alt Penedès) i es van endur quatre bobines de cable de coure.

El 8 de gener de 2007, un operari va morir a l’estació de Sants mentre treballava a les obres de l’AVE. Li va caure a sobre la càrrega del camió que manipulava amb un control remot.

El 29 d’agost de 2007, un altre treballador va morir aixafat per la caiguda d’una bobina de 3000 kg de cable al túnel de Martorell-Castellbisbal i altres van ser ferits.

El 15 d’octubre, un treballador, de 32 anys i nacionalitat portuguesa, mor després que li caigués a sobre una biga metàl·lica de grans dimensions.

El 25 d’octubre, mor un treballador a Vilobí després de caure al buit des de 25 metres d’alçada.