És delicte despenjar la bandera espanyola?

Dijous dia 11 d’octubre, es va celebrar al barri de les Corts, organitzat per Alerta Solidària, el primer acte de la campanya política en solidaritat amb els repressaliats de Montjuïc: els dos joves que es troben a l’espera de judici acusats d’ultratge a la bandera, i que s’enfronten a una pena de 8 mesos de presó després d’una acció que tingué lloc en el marc de la jornada nacional de lluita convocada per la campanya “300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència”, en què aquests joves canviaren la bandera espanyola del castell de Montjuïc per una estelada.

L’acte tingué lloc al Centre Cultural de les Corts a la tarda i consistí en una xerrada a càrrec de David Canyo (portaveu de la campanya “300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència”), Montserrat Salvador (advocada defensora) i Arcadi Oliveras (president de Justícia i Pau).

En primer lloc l’Arcadi Oliveras proposà una reflexió al voltant de diversos elements fonamentals de l’estat espanyol, com la monarquia i el control social i aportà diverses dades i informació en aquest sentit. A continuació, l’advocada del cas, explicà la història, els orígens i el paper actual del delicte d’ultratge a la bandera, característic i gairebé exclusiu al món occidental de l’ordenament jurídic espanyol. Per últim, el portaveu de la campanya, va aprofitar per mostrar la solidaritat amb els casos de repressió més recents, relacionats amb les injúries a la monarquia, i explicà la lluita i els objectius d’aquesta campanya de l’Esquerra Independentista.

L’acte comptà amb l’assistència d’unes trenta persones i va concloure amb algunes preguntes per part dels assistents. Després d’aquesta xerrada, tingué lloc a la Plaça Sol de Baix de les Corts, un sopar solidari amb els encausats, que aplegà desenes de persones.