Les obres de l’AVE provoquen una fuita de gas i fan perillar diversos edificis a Sants

Aquesta nit a les 21’20 una de les màquines que treballa a les feines de cimentació dels edificis esquerdats per les obres de l’AVE al carrer Antoni Campmany, ha provocat una important fuita de gas, amb l’acordonament per part dels serveis d’emergència, d’un perímetre de més de 100 metres. L’incident s’ha produït quan una piconadora ha perforat una canalització de transport d’alta capacitat de Gas Natural. El tub perforat és d’un calibre de 28cm de diàmetre, però no s’utilitza per a la distribució de gas a particulars. Tot plegat s’ha produït davant cinc edificis amb importants esquerdes que provoquen "que s’inclinin en direcció al túnel de l’AVE", segons ha informat un testimoni.

La forta olor de gas que es percebia des dels habitatges ha aconsellat que el cap de guàrdia dels bombers de Barcelona ordenés la confinació dels veïns i veïnes als seus habitatges, tancant portes i finestres. Cap a la 01:00h de la matinada continuava el desplegament de bombers a la zona, i es preveïa que durant la matinada la canonada afectada aniria buidant-se de gas fins aconseguir que la situació estigués normalitzada. L’endemà els tècnics de l’empresa Sacyr, encarregada de l’obra en aquest tram, hauran de decidir com es repara l’averia, ja que una nova excavació per tal de treure la canonada afectada podria afectar de retruc els pilars dels edificis esquerdats per les mateixes obres.

ADIF intenta minimitzar els fets

Una de les primeres persones a arribar al lloc dels fets ha estat una portaveu d’ADIF, que ha explicat a la nombrosa premsa allà combregada que només es tractava "d’un escapament d’aigua". Una estona després, quan aquesta versió no s’aguantava per enlloc degut a la important presència de bombers i a la forta olor, la portaveu ha explicat que es tractava d’una "petita fuita de gas en una tuberia de distribució del gas", però "sense cap importància".

Cal recordar que ADIF està minimitzant sistemàticament les esquerdes i danys produïts a centenars d’edificis situats al voltant de tot el llarg del traçat de l’AVE. Un dels casos més flagrants és precisament el dels edificis del carrer Tinent Flomesta i Antoni Campmany, afectats per greus esquerdes que han estat tapades sense cap estudi prèvi de l’estat de les seves estructures.

Última hora: La Plataforma pel Soterrament de les Vies i Contra el Pla de l’Estació ha emès un comunicat on demana l’aturada de les obres.