La Plataforma pel Soterrament de les Vies i Contra el Pla de l’Estació demana l’aturada de les obres

La plataforma pel soterrament de les vies i contra el pla de l’estació ens ha fet arribar el següent comunicat on demana l’aturada immediata de les obres:

COMUNICAT DE LA PLATAFORMA PEL SOTERRAMENT DE LES VIES I CONTRA EL PLA DE L’ESTACIO DE SANTS

Davant la greu situació caòtica que està vivint aquests dies l’àrea metropolitana de Barcelona degut a totes les incidències generades per les obres de l’AVE, volem manifestar en primer lloc que el barri de Sants no només està patint les grans molèsties de les obres si no que el resultat final no aportarà cap millora a les necessitats dels veïns i veïnes. Sants seguirà sent un barri dividit en dos, en el passat per les vies i en el futur per un gran calaix de formigó que ja s’està aixecant per amagar-les.

Aquests dies els mitjans de comunicació s’estan fent ressò de les picabaralles entre partits que es van passant les responsabilitats d’aquesta crisi. Hem de recordar que tots els partits polítics són responsables del gran perjudici que s’està ocasionant a la població i al territori. En el seu moment, el projecte inicial de l’AVE, va ser aprovat per el Ministeri de Foment del govern del PP, amb el vist i plau de la Generalitat de Catalunya, aleshores en mans de CIU i de l’Ajuntament de Barcelona, governat pel PSC i ICV. Per la seva banda, el traçat de l’AVE, va ser aprovat per la totalitat dels Ajuntaments de l’àrea metropolitana. Tots els partits van apostar per l’AVE en detriment de la xarxa ferroviària.

S’han deixat morir grans estacions a la ciutat, com la del Nord i la desaprofitada Estació de França, la qual cosa ha saturat l’Estació de Sants que rep cada any quaranta milions de passatgers. Per això, considerem un gran error fer entrar l’AVE per aquesta estació, i un error encara més gran fer-lo passar pel centre de la ciutat. El nou túnel que es pretén construir serà un malson pel veïnat i no descongestionarà el servei de Rodalies com ens han fet creure, perquè serà d’ús exclusiu per la gran velocitat.

Demanem la paralització total de les obres i el restabliment immediat del servei de Rodalies. I considerem imprescindible que els governs es plantegin elaborar un nou pla de reestructuració de la xarxa ferroviària que contempli una sola estació de l’AVE a La Sagrera en lloc de creuar la ciutat. En aquest cas, les obres que s’estan fent a l’estació de Sants podrien aprofitar-se per millorar i descongestionar la xarxa tradicional de rodalies.

Sants, Novembre 2007