La Policia Nacional a judici per tortures a la Seu del Districte de Sants

El proper 18 de desembre es jutjarà a la Policia Nacional espanyola per un delicte de tortures, després de la detenció de tres joves a Sants el 4 d’agost de 2004. Al banc dels acusats s’hi asseuran set membres d’aquest cos, entre ells el cap de la Brigada Provincial d’Informació i tres agents més d’aquesta secció. L’acusació demana més de tres anys de presó i dotze d’inhabilitació per la pallissa propinada a un dels joves quan estava retingut a la Seu del Districte de Sants.

Els fets es remunten a la nit del 4 d’agost de 2004, quan la nit després del desallotjament del CSOA La Hamsa d’Hostafrancs la seu del Districte de Sants-Montuïc, i aleshores també comissaria de la Policia Nacional, va ser atacada amb artefactes incendiaris.
Minuts després dels fets es van detenir arbitràriament a tres joves a diversos punts del barri, que dos anys després serien absolts de tots els càrrecs.
Els joves van ser traslladats a la Seu del Districte, lloc on es produirien les primeres tortures, per després traslladar-los a la comissaria d’Aiguablava -la seu d’Informació-, on van continuar les agressions físiques i psicològiques, arribant a provocar una pèrdua d’audició a un dels detinguts.

Un dels tres detinguts seria alliberat sense càrrecs desprès de declarar als jutjats, i els altres dos passarien més de dos mesos a la presó de menors de Ciutat Vella. Al 2006 es va celebrar el judici, en que es va absoldre als tres acusats de tots els càrrecs, demostrant la falsedat de les acusacions i l’arbitrarietat de les detencions.

De les tres denuncies per tortures presentades pels joves aquesta és la única que ha prosperat, malgrat que els altres dos joves també van presentar denúncies per maltractaments.

> Comissaria endins

La defensa dels dos joves va denunciar que durant la seva estada a la comissaria se’ls van mostrar fitxes de diverses persones vinculades als moviments socials de Sants per tal que els identifiquessin com a participants a l’atac al Districte. Això va originar queixes a l’Agència Catalana de Protecció de Dades i una reclamació pública per que la Brigada Policial d’Informació facilités tota la documentació sobre aquestes persones, la majoria de les quals mai havien estat detingudes ni fitxades, i que per tant no podien formar part de cap registre policíac. Les queixes van ser desateses per la Policia Nacional.

Podeu llegir el comunicat de la Comissió de Suport als Torturats del 4/10/2004 a la secció d’opinió de BarriSants.org o fent clic aquí.