La Fundació puntCAT al Vapor Vell

El passat 15 de novembre la Fundació puntCAT va impartir una xerrada en general a la Biblioteca Vapor vell de Sants. La fundació privada que gestiona el .cat va apropar el món dels dominis d’Internet als assistents a aquesta activitat, alguns d’ells alumnes d’un taller sobre Internet que la mateixa biblioteca ofereix. La xerrada es va desenvolupar en un ambient cordial i molt interactiu, ja que el públic desitjava conèixer de primera mà les peculiaritats del .cat, el primer i únic domini cultural i lingüístic del món.

Els dos representants de la Fundació puntCAT que van dirigir aquesta activitat, veïns del nostre barri, van destacar la importància que té el .cat en la promoció de la cultura catalana des d’Internet, ja que “amb el .cat ens presentem al món com el que som, una nació amb una cultura i una llengua pròpia més enllà de les administracions. El .cat és una mena de matrícula, com la dels cotxes, però per circular per Internet. Qui disposa d’un domini .cat està diguent-li al món que pertany a aquesta comunitat catalanoparlant”.

Tothom pot registrar un .cat i amb els fins que es vulguen: empreses, col·lectius, particulars… la única condició és que al web hi conste la llengua catalana. Actualment s’han registrat gairebé 26.000 dominis .cat, però el que és més important és el nombre de documents en català que sota el domini .cat es troben a Internet, uns 4 milions i mig, segons dades del cercador Google. Aquesta xifra situa al .cat entre els cinc dominis del món amb més documents per domini.

La Fundació puntCAT, sense afany de guany, va realitzar aquesta activitat divulgativa acord amb els seus fins fundacionals de desenvolupament de la Societat de la Informació catalanoparlant. Aquesta xerrada, realitzada dins el marc de la 12a. Setmana de la Ciència de Catalunya, es va impartir la següent setmana a Palma de Mallorca, i a principis de l’any que ve es realitzarà també a València i a Perpinyà.

___________

La Fundació puntCAT és una fundació privada sense ànim de lucre ni afiliació política. Va ser fundada el 28 de desembre de 2005 i és l’hereva de la desapareguda Associació puntCAT. Neix de la societat civil i està inscrita en el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 2.100. Son objectius de la fundació administrar el domini .cat així com ajudar a desenvolupar la Societat de la Informació catalanoparlant.

El .cat és un domini de caire genèric, com el .org o el .com, però igual que el .aero, .museum o .edu, compta amb la particularitat d’adreçar-se a un comunitat específica: la comunitat catalanoparlant. És un domini obert a tothom qui vulga expressar-se en català a Internet, independentment d’on visca o què faça, fet que permet acollir des de multinacionals fins a particulars. Per tant, l’única condició d’ús és que el català siga present al web.