Crònica de la xerrada sobre el MST i les dones

El passat dissabte 15 de març l’Assemblea de Barri de Sants va organitzar una xerrada sobre el Moviment Sense Terra i el paper de la dona en aquesta lluita del Brasil. L’objectiu d’aquesta xerrada era conèixer la realitat de les dones en un altre país i les lluites que duen a terme. L’acte es va cel•lebrar al Centre Social de Sants.

Com a ponents, l’Assemblea de Barri de Sants va convidar dues membres del Comitè de Suport al Moviment Sense Terra del Brasil, Maria Carballo i Glòria Casaldàliga. La xerrada es va presentar amb la visualització d’un reportatge sobre les accions que el grup de dones d’aquest moviment havien dut a terme el 8 de març de 2006. Aquest dia assenyalat van okupar i destruir la plantació d’eucaliptus de la multinacional Aracruz Cellulose.

Tot seguit, Maria Carballo va explicar els orígens d’aquest moviment, que sorgeix el 1984 per iniciativa de camperols sense terra. A Brasil, certes mulinacionals de capital majoritàriament europeu s’han anat apropiant de les terres dels indígenes, deixant milers de famílies sense terra ni treball. D’aquesta manera han creat grans latifundis -alguns del mateix tamany de Bèlgica- on conreen productes no propis del país, com l’eucaliptus o la soja. Un 98% d’aquests productes s’exporta a Europa o EEUU. S’ha de destacar que l’eucaliptus és una planta que necessita trenta litres al dia per la seva subsistència, absorvint així tota l’aigua del terreny.

Maria Carballo va continuar detallant les formes de lluita del Moviment Sense Terra. Aquest col•lectiu aposta per l’acció directa, ocupant alguns d’aquests latifundis per poder negociar amb el govern la seva expropiació i poder repartir la terra entre els camperols. La ponent va concloure destacant la importància de les dones en totes les lluites i moviments socials.

Seguidament, Glòria Casaldàliga va especificar la feina que du a terme el Comitè de Suport de Barcelona. Va contextualitzar la seva aparició al 1994 i l’evolució al llarg d’aquests catorze anys. El Comitè de Suport va néixer per donar un suport polític al Moviment Sense Terra, a partir de la conscienciació de la societat catalana i amb formació sobre aquesta lluita. Però mica en mica, gràcies a la relació amb aquest moviment, s’ha adonat que al nostre país també tenim problemes similars, guardant les diferències, i han actuat en conseqüència.

Després de les intervencions de les dues ponents, es va concloure l’acte amb un debat que va girar en torn als trangènics, la invisibilització de la dona en totes les lluites, la globalització i el poder. Segons les presents, aquest debat va ser molt interessant i productiu.