Brasil : Pensant un nou model agrícola

Una vida digna, una alimentació saludable, un medi ambient net, una agricultura segura i amb rendibilitat social… tots aquests elements poden semblar independents, però estan més relacionats del que semblen. O almenys això és el que pensen l’associació Araguaia i el Col·lectiu de Suport a l’MST de Barcelona, que van organitzar una Jornada al Casinet d’Hostafrancs el 2 de març passat sota el títol "Amb la política de la nova terra".

El plat fort de la trobada va ser Joao Pedro Stedile, dirigent del Moviment dels Treballadors Rurals sense Terra del Brasil (MST), qui va fer una conferència defensant un model agrícola "no agressiu amb el medi ambient", generador "d’ocupació i teixit social rural" i que produís "aliments barats i saludables per a la població". Aquest model és el que representen, a parer d’Stedile, les petites i mitjanes explotacions organitzades en cooperatives, enfront del model "latifundista, exportador i altament consumidor d’agroquímics, transgènics i petroli" que actualment predomina, no sols a Brasil, sinó a la majoria del planeta.

Aquest tipus d’agricultura és responsable de gran part de la desforestació actual, genera canvi climàtic i mentre és incapaç d’alimentar una gran part de la població mundial ara pretén alimentar els motors dels cotxes. Stedile és conscient, però, que no es pot canviar el model agrícola sense fer-ho amb el conjunt del model econòmic, i per això proposa construir-ne un de nou que "no consideri el menjar, la salut o l’aigua com mercaderies" sinó com "drets humans inalienables".