La policia, a judici

La policia a Judici.jpgEl proper dimarts 15 d’Abril, sis membres de la Policia Nacional s’enfronten a un judici per tortures. Entre ells hi figura el cap de la Brigada Provincial d’Informació i tres agents més d’aquesta secció. La petició de les acusacions són de més de tres anys de presó i dotze d’inhabilitació.

El 4 d’agost del 2004 va ser desallotjada l’antiga fàbrica HAMSA al barri d’Hostafrancs. Aquest espai havia acollit durant més de 8 anys un dels centres socials més importants de la ciutat de Barcelona. El desallotjament, que es va produir de matinada i per un cos especial de la policia nacional, va desfermar tot tipus de respostes. Així, aquell mateix matí s’ocupà la Pedrera durant una hora i la mateixa tarda una manifestació recorre el barri de Sants en protesta pel desallotjament, manifestació que finalitza en aldarulls. El dissabte dia 7, una altra manifestació de més de 1500 persones denuncia l’actuació policial i les polítiques repressives i especuladores de les administracions. Al llarg de les setmanes següents, es reprodueixen les accions i expressions de protesta arreu del territori, i en particular al mateix barri de Sants, on la presència i intervenció de la policia nacional es torna massiva i asfixiant.

En aquest context de convulsió al barri, la matinada del 4 d’octubre del 2004 es produeix un atac amb còctels molotov a l’antiga comissaria de la policia nacional espanyola. Minuts després del fet, tres joves eren detinguts de forma arbitrària a diferents punts del barri de Sants. Tots tres passaren moltes hores en dependències policials abans de passar a declarar a jutjats. Després d’aquesta declaració, un dels nois quedava en llibertat i els altres dos passaren més de dos mesos a la presó de menors de Trinitat Vella. El 2006 es celebrava el judici contra els tres, resolent el jutge la lliure absolució pels fets als tres joves.

Davant del jutjat d’instrucció que portava el cas de l’atac a la comissaria els tres joves presentaren una denuncia pel tractament patit a les dependències policials. En el cas d’un dels joves, la denúncia corresponia tant a la pallissa que li van propinar agents uniformats a la comissaria de Sants, provocant-li un mes de pèrdua d’audició en una orella degut a un cop fort què, segons els forenses, només es pot produir després de rebre’l amb el palmell de la mà. Els informes mèdics que el jove va demanar a la fi de la seva detenció ho certificaren. Tots tres joves denunciaren també el tracte rebut pels agents del Grup 6 (Brigada Provincial d’Informació) de la Policia Nacional -hereva de la Brigada Político Social del franquisme i que encara avui segueix en actiu com a Brigada d’Informació- a les dependències d’aquest grup a Aiguablava. Cap de les tres denúncies fou en el seu moment tinguda en compte. Al relat de la seva estada a les dependències policials, el jove agredit a la orella afirmava que en un dels interrogatoris, moments que sempre anaven acompanyats de pressions i agressions físiques o psicològiques, el mateix cap de la Brigada Provincial va oferir al jove la possibilitat de passar a ser informador de la Policia a sou.

A l’expedient de la instrucció judicial, les parts van poder comprovar que hi havia adjunt un document que contenia una vintena de fotografies i dades, document que es va mostrar als detinguts amb la finalitat de que reconeguessin a alguna de les persones com presumptes participants a l’atac a la comissaria. Després d’uns dies es va poder constatar que en aquell llistat hi havia membres de col·lectius de diferents barris de la ciutat i molts d’ells pertanyien al barri de Sants. S’hi podia trobar des de membres d’esplais fins a membres de col·lectius i assemblees dels Centres Socials Okupats del barri. Aquest fet va portar a pensar que la BPI acumulava de forma il·legal dades i fotografies de militants i membres del teixit associatiu i es va iniciar una campanya sota el nom Nominats, que va concloure amb la presentació d’una denúncia a l’Agència Catalana de Protecció de Dades, que no va prosperar, i una reclamació pública per part de les persones a la BPI perquè facilités tota la documentació que acumulava sobre aquestes persones, cosa que tampoc van fer.

Ara, tres anys després, el Jutjat d’Instrucció número 13 de lo Penal de Barcelona ha decidit reobrir una de les tres denúncies, la que correspon al jove que va patir la pallissa a dependències policials a Sants. En conseqüència, han estat citats a declarar el cap de la Brigada d’Informació, com a cap de l’operatiu i del procediment contra els joves, tres agents de la mateixa BPI i dos agents uniformats de la Policia Nacional de la comissaria de Sants.

És ja la quarta vegada que el cap de la Brigada d’Informació s’enfronta a un judici per tortures a comissaria, però no és ni de bon tros de les primeres demandes que s’interposa contra el Grup 6 o altres agents de la Policia Nacional pels mateixos fets: maltractaments, tortures, vexacions, … Totes elles han estat arxivades o resoltes desfavorablement per falta de proves i amb arguments tan macabres com les autolesions. Les úniques tres vegades que el tristament conegut com a “Jordi” ha hagut de seure al banquet dels acusats ha estat pel cas dels joves de Torà, pels tres nois de Gràcia que van ser enviats a l’Audiència Nacional i per una fotoperiodsta propera als medis alternatius. Val a dir que aquest grup de la Policia Nacional té en el seu historial més de 2000 detencions des del 1996, i tot i l’arribada dels Mossos d’Esquadra, segueix plenament actiu al nostre territori.

Ara però, aquesta situació ha canviat. El proper dia 18 de desembre, serà la Policia qui vagi a judici per les seves actuacions que sempre han quedat impunes o protegides i emparades per les institucions diverses. La petició penal és de fins a tres anys i mig de presó i dotze d’inhabilitació total, sempre insuficient respecte a una mínima noció de justícia social. La Fiscalia de l’estat no presenta càrrecs, pel que només hi ha l’acusació particular del jove i l’acusació popular que presenta l’Associació Memòria Contra la Tortura.

Som conscients que això no aturarà pas els maltractaments a dependències policials. Si que entenem però que el que es porta a judici és una pràctica que exerceixen tots els cossos policials, des de la Guàrdia Urbana de la ciutat (recordar els dos nois de Gràcia que van haver de ser hospitalitzats desprès d’una nit d’estada a la comissaria de la GU), la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i, com no, els Mossos d’Esquadra. De fet considerem la situació com alarmant quan fa pocs mesos es publiquen imatges del tracte dels Mossos a dos detinguts a les dependències de Les Corts i la resposta del cos és una manifestació demanant menor control sobre l’actuació policial o, el que ve a ser el mateix, major impunitat en les seves pràctiques. Fa pocs mesos sentíem la noticia de que diversos agents d’aquest cos s’enfronten a peticions de deu anys de presó per la pallissa i tortures posteriors que van exercir sobre un ciutadà romanès a qui van confondre amb un lladre. Els antecedents no són gaire afalagadors, doncs vèiem com al gener del 2007 s’absolia a un agent dels Mossos de la mort d’un migrant marroquí per un tret al clatell en el decurs d’un escorcoll quan el detingut era a terra immobilitzat.

El 15 d’abril serà una data a recordar doncs serà la policia qui vagi a judici: ells que tantes i tantes vegades han propiciat tants i tants judicis contra la dissidència política basant-se en falses acusacions o sense cap mena de prova. Serà la policia qui haurà de seure i, de mà del Cap de la Brigada d’Informació de Barcelona i d’altres agents de paisà, donar explicacions sobre com pot ser que en el procediment d’una detenció es produeixin lesions físiques que perduren mesos després, i mentals que perviuen al llarg dels anys. Ara seran ells qui s’hauran de defensar d’unes acusacions que han estat múltiples vegades realitzades per entitats com l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, per la Comissió en Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Amnistia Internacional, l’Associació Catalana contra la Tortura o Cristians Contra la Tortura.

Així doncs us demanem la vostra assistència a la concentració de suport que tindrà lloc el mateix dia 15 d’abril a les 9:30h davant de l’Audiència Provincial de Barcelona, al Passeig Lluís Companys S/N