L’atenció continuada que ens mereixem

Fa mesos que l’espasa de Dàmocles penja sobre el servei d’Atenció Continuada de Numància, en gran mesura degut a l’obsessió pel tancament del servei que han mostrat tant el Director d’Atenció Continuada de Barcelona, Pere Subirana, com el Coordinador de zona, Pere Cabrero, responsables de la deixadesa i falta de recursos que ja fa temps pateix el servei i que, en l’actualitat, encara és més evident.

No parlem de poca cosa. Parlem de deixar el centre sense personal sanitari en multitud d’ocasions, arribant a l’extrem de treure’l de Numància per suplir facultatius d’altres centres. Parlem de l’únic centre que a hores d’ara encara no s’ha informatitza’t, per vergonya dels professionals que hi treballen, obligats a utilitzar paper de calc com si es tractés dels anys 50 i impossibilitant l’accés i consulta dels historials dels pacients.

Tant és així, que han arribat a l’extrem de traslladar a tot el personal d’Atenció Continuada de Numància: repartint-lo per tot Barcelona i substituint-lo per personal suplent i temporal, per tal d’evitar les queixes tant del mal funcionament com del seu tancament encobert ja que des de l’1 de febrer havien reduït el servei a 4 hores diàries (de 20 a 24h).

Una setmana abans de les eleccions però, es rep l’orde, de la pròpia Consellera Geli, de reobrir el servei durant tota la nit i aplaçar el seu definitiu tancament, previst a l’1 d’abril. Així doncs, s’evita que coincideixi amb el tancament d’altres Centres d’Atenció Continuada previsiblement problemàtics, i s’elabora un estudi sobre les visites registrades els últims mesos a Numància, a fi i efecte de determinar el seu futur (o potser senzillament per a justificar el seu tancament) de cara a mitjans d’estiu.

És cert allò que diuen; “no valorem les coses fins que ens les prenen”. Precisament això és el que està passant a Bisaura (Osona) i a l’Alt Lluçanès, on des de l’1 d’abril no tenen servei nocturn d’urgències. Però els veïns i veïnes no es queden de braços plegats, sinó que es concentren davant del seu CAP i tallen la C-17 per recuperar un servei, que ells i elles, com tota la ciutadania, ens mereixem.

Em pregunto doncs, si caldrà aprendre del seu exemple, tot convocant concentracions i tallant els carrers que faci falta fins que recuperem el servei d’Atenció Continuada les 24 hores, o potser es creuen que a Sants tampoc ens ho mereixem?