A Sants, més de 10 anys revolucionant el barri

En motiu del seu desè aniversari, l’Assemblea de Barri de Sants -espai comú de trobada i iniciatives dels moviments socials santsencs-, organitzà el darrer 25 de maig una jornada de mostra i intercanvi de la xarxa de col·lectius que treballen la transformació social des de realitats de base i local. Sota el nom de Revoluciont el(s) barri(s) i durant tot un dia, a Cotxeres de Sants s’hi exposà la feina quotidiana de l’ecosistema politic del barri. La jornada estigué marcada per la pluja, que impedí aconseguir un dels seus objectius: que el veïnat en general pogués conéixer, tot passejant, les diferents lluites i alternatives que es donen a Sants.

 

Si que fou, tanmateix, un dia per a la trobada, el coneixent mutu i la convivència entre aquestes realitats, idea buscada per entendre la fira com un “temps i espai propis, lluny de l’agenda atrefagada del dia a dia de la lluita social”. Així, les cooperatives de consum mostraren la seva tasca d’apropament entre productors i consumidors de productes ecològics. Veïnat afectat per l’urbanisme depredador denuncià la Torre Malaia o el mobbing immobiliari que pateixen a Vallespir 25. Nosaltres Marxem anunciava la concorreguda apostasia col·lectiva –donar-se de baixa de l’Església- que es produiria a l’Espai Obert una setmana després. I altres projectes, com el Casal Independentista o Can Vies, entre d’altres, oferien els seus materials i la seva història recent a qui volgués conéixer-la. Un mercat d’intercanvi i un dinar de més de cent persones, a càrrec i benefici de La repressió no ens tallarà les ales, foren activitats que ajudaren a la relació social distesa. I a més, per a visibilitzar el relat comú de totes aquestes experiencies, des de l’ABS es preparà una exposició de més de cent cartells dels darrers deu anys de lluites a Sants, i es projectà material audiovisual com un dvd amb imatges de les festes majors alternatives que han animat Sants de catorze anys ençà.

Finalment, dues assemblees analitzaren qüestions vinculades a aquesta intervenció política que té com a metodologia la democràcia directa i com a marc propi l’entorn més immediat, els barris. En la primera, es presentà de forma coral el llibre Més de 10 anys revolucionant els barri, s’analitzà els moviments socials dels darrers anys i es feu una crida a aprofundir i estendre l’autogestió de cada vegada mes aspectes de les nostres vides. I en la segona, experiències germanes com la Plataforma en Defensa de la Barceloneta o companyes de Santa Coloma compartiren les vivències i estratègies dels qui busquen resistir a la violència immobiliària i urbanística que fueteja uns barris en reestructuració, però també obrir moments d’alliberament i plenitud, creant experiències de cooperació social o refermant les relacions comunitàries a través de la festa i la cultura popular.