El Districte nega un espai a la Festa Major Alternativa de Sants

Des de fa 14 anys s’organitza la Festa Major Alternativa de Sants (FMAS), a l’inici l’organitzaven els grups musicals de joves del barri i actualment l’Assemblea de Barri de Sants (ABS). La FMAS s’ha convertit en un referent dins el global de la Festa Major de Sants amb un model autogestionat, que no rep subvencions, basat en la Cultura Popular i amb vocació intergeneracional, no vol ser un simple espai de concerts pel jovent i per això es reclama un espai adequat per a desenvolupar-hi tant els actes diürns com els nocturns on hi assisteixen milers de persones del barri i de fora.

Per a l’ABS l’únic espai que reuneix aquestes condicions actualment és el Parc de l’Espanya Industrial, que va ser recuperat per la lluita veïnal a principis dels anys vuitanta després d’intenses mobilitzacions.

A principis d’any l’ABS va presentar la sol·licitud, completada amb un informe tècnic detallat de la CGT de Parcs i Jardins, per a organitzar els tres últims dies de festa major al Parc de l’Espanya Industrial i va demanar una reunió amb el Districte per a concretar els detalls tècnics de la festa. El Districte, tot i haver ofert el Parc a la FMAS fa tres anys, va respondre que no es podia celebrar la FMAS al Parc, l’únic argument que utilitza el Districte és que ells hi realitzaran activitats de petit format, activitats no demanades per ningú (doncs la festa major de Sants l’organitzen les veïnes engalanant els seus carrers) i que a més es poden realitzar perfectament en altres emplaçaments del barri, fet que no pot suportar un esdeveniment de la magnitud de la FMAS.

Després de les reiterades negatives del Districte l’ABS ha iniciat una campanya d’informació de la situació al veïnat, així com de cerca de recolzament. El Centre Social de Sants i la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona) han escrit un manifest en què exigeixen a l’Ajuntament que concedeixi el permís pel Parc a la Festa Major Alternativa, aquest manifest ha estat signat també per la cantant santsenca Núria Feliu. Des de l’ABS s’ha impulsat un altre manifest encarat a buscar el recolzament de les altres festes que s’organitzen a Sants, de moment té el suport de les festes Cal Borinot (Castellers de Sants), de la plaça. d’Osca i dels carrers Alcolea de Dalt, Rosés, Valladolid i Sagunt.

Malgrat la negativa de l’ajuntament a cedir el Parc de l’Espanya Industrial per a celebrar la Festa Major Alternativa, l’Assemblea de Barri de Sants està preparant activitats i concerts del dia 25 al 28 d’agost a la plaça d’Osca, una jornada de cultura popular (coorganitzada amb castellers, bastoneres i diables de Sants) pel dia 29 i el que ha anomenat MANI-FESTA-ACCIÓ pel dissabte dia 30 a 2/4 de 9 al Parc de l’Espanya Industrial, on hi haurà batucada, correfoc i concert amb el populars grups de l barri Ràbia Positiva i Pirat’s Sound System.