Oleguer reivindica el projecte de Can Vies davant l’amenaça de desallotjament

Els membres del col·lectiu Ordint la Trama de Sabadell, Oleguer Presas i Roc Casagran, van presentar ahir al matí, enmig d’una gran expectació i de la presència de diversos mitjans de comunicació, el llibre Camí d’Itaca (Editorial La Mina), a la Capella dell CSA Can Vies.

En l’acte, Oleguer va reivindicar el paper de Can Vies, centre social autogestionat que funciona al barri de Sants des de fa gairebé nou anys, i que actualment es troba en perill de desallotjament. "A llocs com Can Vies ens sentim com a casa", va destacar Oleguer, que també va reconèixer que el fet que puguin desallotjar un espai tan ple de vida com Can Vies "és un motiu important per fer una roda de premsa en un espai com aquest".

A banda, els coautors del llibre van destacar que Camí d’Itaca és un llibre fet entre amics, en el qual han volgut destacar la importància de l’amistat i dels projectes que envolten la seva vida. També van reconèixer que la seva intenció no era despullar-se, però al final "sí que ho hem fet una mica". El llibre recorre diverses vivències d’ambdós i reflexions sobre temes molt variats, i també fan un recorregut de la celebració de l’última lliga que va guanyar el FC Barcelona.

Oleguer també va parlar del projecte d’Estatut per Catalunya que ahir es va aprovar al Congrés dels Diputats de Madrid. Pel blaugrana, aquest és "un Estatut molt retallat". "Crec que hem d’anar molt més lluny d’un Estatut", va sentenciar.

L’escriptor valencià Ferran Torrent va exercir de mestre de cerimònies de l’acte. En un to sarcàstic, Torrent va incidir en la greu situació del País Valencià en comparació amb la també difícil situació del català a la Catalunya Nord. El valencià també va ironitzar amb el Barça, de qui va dir que només la idosincràcia d’un club com el culé permet que hi hagi jugadors que puguin escriure llibres com Camí d’Itaca. "Un jugador del Madrid mai podria haver fet un llibre així", va admetre Torrent.

El 3% dels beneficis del llibre aniran destinats a la Fundació Escoles Bressola de la Catalunya Nord, que treballen per la recuperació de la llengua i la cultura catalanes en les comarques catalanes que es troben sota administració francesa.

El centre social, ple a vessar

La Capella de Can Vies es va vestir amb les seves millor gales per acollir la multitudinària roda de premsa, a la que van assistir diversos mitjans de contrainformació, com Directa, La Burxa o el mateix barrisants.org, a més de multitud de màss-mèdia, entre ells TV3, RAC1, Punto Radio, Cadena SER, El Periódico, SPORT, BTV, Tele5.