La reforma de l’Espanya Industrial escalfa el debat sobre les festes i la participació ciutadana

> L’Assemblea de Barri de Sants (ABS) avisa que la reforma del l’Espanya Industrial no pot servir per evitar el debat entorn a l’emplaçament definitiu de la Festa Major Alternativa i sobre els usos d’aquest parc.

Davant del canvi de les dates marcades per la reforma del Parc de l’Espanya Industrial, el debat sobre l’emplaçament definitiu de la Festa Major Alternativa de Sants (FMAS) torna a fer-se present. Enguany la FMAS complirà 15 anys i el seu emplaçament ha esdevingut nòmada davant de la impossibilitat, conseqüència de les decisions arribades des del Districte de Sants-Montjuïc, de trobar un emplaçament adequat i definitiu per a aquestes. Des de l’Assemblea de Barri de Sants, organitzadora de la FMAS, es posa en dubte la intenció del Districte a solucionar aquest problema. Per un altre costat, també es posa en dubte el procés participatiu que tan s’ha publicitat, ja que en cap moment s’ha obert un debat social sobre els usos del parc. És per tot això que l’ABS ha tret un comunicat on fa públic el seu descontent amb la gestió del Districte entorn a aquest parc i la FMA que podeu llegir a l’ampliació de la notícia.

Comunicat de l’Assemblea de Barri de Sants (ABS)

respecte les obres del Parc de l’Espanya Industrial

El passat 27 de gener del 2009, el Districte de Sants Montjuic presentà el projecte de remodelació del Parc de l’Espanya Industrial, en una reunió on representats del Districte i de Parcs i Jardins van mostrar les intervencions previstes per a l’espai a entitats, partits polítics i veïnat. Unes obres que es duran a terme en dues fases i per tant amb dos projectes a concurs.

Davant d’aquest anunci, i tenint en compte la demanda de l’Assemblea de Barri de Sants i de diverses Comissions de Carrers i altres entitats del barri, per tal que la 15ª edició de la Festa Major Alternativa de Sants es celebri al Parc, l’ABS vol manifestar: 

Que els canvis en els terminis per a la reforma del Parc, en un principi prevista d’executar la tardor del 2009, i ara projectada entre l’abril i el novembre, no li serviran a l’equip polític del Districte per a obviar el debat i la resolució del conflicte entorn l’ubicació en el Parc de la 15ª Festa Major Alternativa de Sants (FMAS).  

Que la celeritat amb que es preten executar el projecte, contradiu de forma lamentable totes les retòriques participatives del Districte, doncs la reforma del Parc era una bona ocasió per obrir un procés de participació real entre el veïnat per a definir nous usos al Parc, on un dels punts a discutir fos el disseny d’un espai per a desenvolupar-hi Festes Populars. 

Amb aquesta determinació, des de l’ABS, plantegem els següents punts: 

  1. Que mantenim la nostra voluntat de celebrar al Parc de l’Espanya Industrial la 15º edició de la FMAS, fins i tot en el cas de l’execució de les obres durant l’estiu.
  2. Que proposem la seqüenciació de les dues fases de les obres per tal que s’hi pugui desenvolupar la FMAS 2009.

Tenint en compte que la reforma no serà substancial, ja que es mantindran tots els elements que hi ha actualment al parc, aquestes demandes són perfectament assumibles. Doncs tal i com han afirmat entitats com el Centre Social de Sants, les reformes no preveuen canviar res de l’estructura, ni arreglar els desperfectes provocats per les obres de l’AVE, ni remodelar o eliminar el cargol tampoc hi està contemplat.

Una reforma que no satisfarà les entitats veïnals per la seva superficialitat pot ser breument posposada o seqüenciada, i no pot valdre que la celeritat amb que es vol executar les obres –ja que es pagaran amb el Fons extraordinari d’Inversió— fagi impossible qualsevol procés de participació real. Sigui una Festa Major, sigui la implicació del teixit veïnal amb el disseny del Parc.

Assemblea de Barri de Sants

Febrer 2009