Trobat el refugi 877

El passat 21 de Juliol les obres de pavimentació que es realitzen al passatge Toledo van deixar al descobert una de les entrades al refugi antiaeri 877.

Aquest refugi, que es troba sota el carrer Toledo i al llarg del passatge que porta el mateix nom era, fins ara, segons els testimonis dels veïns que hi havien accedit recentment, el millor conservat dels existents al barri. Després de la descoberta sembla ser que els operaris no han respectat la troballa i probablement ha estat enderrocada una de les entrades i part de la galeria. 

Segons sembla el refugi, va començar a construir-se abans de la Guerra Civil per dotar el carrer d’una claveguera. Quan es va iniciar el conflicte els veïns van oferir els diners que tenia la comissió de festes per convertir-la en un refugi.

 

Es tracta d’un model de refugi poc habitual al barri, ja que està edificat en forma de T i és fet de formigó. La majoria de refugis eren galeries de mina edificades amb maons, però, segons expliquen els testimonis de l’época es va decidir fer un refugi més segur per evitar els perills que suposava trobar-se aprop de la fàbrica Can Batlló, dedicada en aquell moment a la fabricació d’armament.