Celebració sikh a les Cotxeres de Sants

Amb motiu de la commemoració de la mort de Sant Baba Prem Singh, el 5 de juliol es va fer una celebració sikh multitudinària a les Cotxeres de Sants.

 

Normalment les celebracions es fan setmanalment, i al gurdwara, que és el nom que rep el temple sikh, com el que hi havia al barri fins que el maig de 2008 es va traslladar del carrer Sagunt a l’Hospitalet. Però en dates assenyalades, en què està prevista més afluència de persones, s’opta per un espai més gran, com les Cotxeres.

Parmanjit Singh, membre de l’organització de la celebració, calcula que durant tot el dia hi van passar més de 2.000 persones. Aquesta és una iniciativa principalment de les persones que procedeixen de la regió on va viure aquest sant i on és molt popular. A l’Índia la cerimònia s’allarga durant tres dies, i al voltant del 2 de juny, data de la mort del sant.

Baba Prem Singh va néixer el 1882 a Kori Duna Sinhg, però als 13 anys va anar a la veïna Murala Wale per estudiar. Actualment aquesta zona es troba en territori pakistanès, però llavors encara no s’havia produït la partició del Punjab, conseqüència de la independència de la Índia respecte Gran Bretanya, que va desembocar en la guerra que conduiria a la divisió de la Índia. Era el 1947, i Baba Prem Singh ja feia anys, d’ençà el 1908, que havia estat nomenat sant, una manera de reconèixer una persona que destaca per la seva conducta justa, d’ajuda i disposició cap als altres. La independència va dur-lo a Begowal, a la part índia del Punjab, on va voler que anessin totes les persones de la seva casta. Una de les seves lluites principals va ser possibilitar l’accés a l’educació de la seva casta, i per a tal fi va entrar també a la política.

Pertanyia a la casta Loubana, que no tenia tant accés a l’educació com les castes “superiors”. Perquè, tot i que una de les reivindicacions amb què va néixer el sikhisme el segle XV, de la mà del Guru Nanak, era rebutjar el sistema de castes imperant a l’Índia, la seva eradicació ha esdevingut un procés lent i difícil.