El refugi 877

Sovint la realitat passa de puntetes subtilment pels nostres carrers, mentre que la mentida es anunciada amb gran ostentació als mitjans. Si no hem tingut la sort de topar-nos amb la primera la segona facilment niarà als nostres cervells, pertorbant la nostra visió de les coses.

Un exemple clar l’hem pogut viure recentment amb l’aparició del refugi 877 al passatge Toledo. Un fet conegut per tots els veïns del carrer va esdevenir noticia quan en començar les obres del clavegueram va apareixexr una escala, l’antic accès al refugi antiaeri. Dos dies més tard les escales eren eliminades i l’accès era omplert de formigó.

Això, que qualsevol interpretaria com una flagrant destrucció del patrimoni històric de Sants, un cop encimentat el terra i eliminades les proves, ha sigut convenientment manipulat amb una facilitat sorprenent. Amb un simple titular “Las obras del pasaje Toledo de Sants permitiràn salvar un refugio antiaéreo de la Guerra Civil” Ferran Puig, director del servei arqueològic municipal ha aconseguit una cosa realment dificil, fer d’un nyap un mèrit.

Només calen 4 afirmacions a l’altaveu adient per penjar-se alguna medalla i per mantenir la destrucció del patrimoni en el mateix silenci en el que ha restat des de 1939.

Quin serà el proper engany? Només baixar al carrer a veure la realitat amb els propis ulls i tenir paciencia.