Josep Pons ens ha deixat

> El nostre apreciat veí Josep Pons ens ha deixat el matí del 16 de febrer a les 11h d’un atac de cor.

El nostre apreciat veí Josep Pons, membre destacat del Centre Social de Sants i de la Comissió de Veïns de la Bordeta, ens ha deixat. Serà recordat com una persona molt activa en les lluites veïnals dels nostres barris. A partir de demà estarà al tanatori de les Corts i avui 18 de febrer s’ha celebrat un acte de comiat al mateix tanatori. S’està preparant un acte d’homenatge al barri que probablement serà el dimecres 17 de març.


Pancarta que algunes veïnes van penjar ahir (17 de febrer) nit del pont de les Cotxeres de Sants

Galeria d’imatges on surt Josep Pons recopilades per Jordi Soler

A l’extensió de la notícia podreu llegir l’entrevista que va aparèixer a La Burxa número 124, del desembre del 2008.

«Quan hem aconseguit alguna cosa ha estat per la mobilització»

Josep Pons – Membre del Centre Social de Sants i de la Comissió de Veïns de la Bordeta

Ester Ramos – Fa dos anys el Districte va promoure uns acords amb el teixit associatiu per millorar la participació. Ha servit d’alguna cosa?
No ha canviat res. Tot el diagnòstic de la participació va servir per justificar un pressupost que havien destinat a la participació ciutadana. El Districte fa el que decideix la regidora; es fan comissions de treball però no t’acaben d’escoltar. Podríem dir que ens convoquen per informar-nos, i no de tot!
Així doncs, com veus la participació al Districte?
Jo no crec en la participació que proposa el Districte. Crec en la participació directa. Per exemple, el cas d’Almeria, 9: un grup de persones va decidir posar una denúncia contra l’obra que envaeix la vorera. Amb aquesta acció s’intenta resoldre el problema i alhora fas que el Districte s’hagi de posicionar. Això és més efectiu que no pas anar a les audiències públiques.
Quina creus que és la forma més efectiva de participar?
Sempre que hem aconseguit alguna cosa ha estat gràcies a la mobilització. Sembla que és a través de la pressió que el Districte ens comença a escoltar i s’adona que el que s’està proposant potser val la pena. Ni Cotxeres, ni l’Espanya Industrial, ni el Vapor Vell van sorgir de la voluntat del Districte. Són una realitat gràcies a la lluita veïnal.
I el Centre Social, és una eina per participar?
Entenc el Centre Social com un espai dels veïns. Sempre hem recolzat les reivindicacions veïnals, i s’ha convertit en l’espai que volíem, un magatzem d’activitats i iniciatives, ple de vida i que acull tothom: Can Vies, els veïns de Vallespir, col·lectius de persones estrangeres i 26 entitats. Hem obert l’espai perquè la gent hi participi com vulgui i hi pugui fer el que cregui convenient!