Homenatge a Lizania

> Divendres Faràndula ret aquest vespre un merescut homenatge al poeta Jesús Lizano.

Aquest vespre, divendres 4, a les 21h. al Casinet d’Hostafrancs tindrà lloc un homenatge al poeta Jesús Lizano.

“Esta aventura poética nació en la mayor soledad, ha vivido todo su proceso en la mayor soledad y termina en la mayor soledad” així comença la introducció de Lizania, l’aventura poètica del somiador creatiu Jesús Lizano.

Escrita entre la indiferència i el menyspreu de la major part dels cercles literaris, artístics i polítics d’aquest país, Lizania és una crida a que el fet llibertari deixi de fusionar-se amb el món polític i es fusioni amb el món poètic – entenent que el món poètic ha de deixar de ser un mer producte estètic- per donar lloc al vertader humanisme, l’espècie humana en tota la seva plenitud.

Lizania és l’encontre del poeta amb la tragèdia – deformada per la raó – que després d’un llarg procés vital i creatiu el durà a la bellesa del món real poètic, a la innocència. A través de les seves dues mil pàgines, Lizano ens presenta el món real salvatge – on encara segueixen la resta d’espècies -, el món real polític – que té en el comunisme la seva màxima aspiració i és on es desenvolupa la lluita pel poder entre els dominants i dominats – i el món real poètic o comunisme poètic que ens duu a l’adquisició de la innocència i a la comprensió que només essent únics podrem ser companys i superar allò que ens separa, ens enfronta i ens destrueix.

Jesús Lizano transformat en Lizania ( l’essència ens uneix, l’existència ens separa) és la rebel·lia en estat pur, el camí que ens guia cap a la conquesta de la innocència, la denúncia de la manca de llibertat – de pensar, de sentir – que el domini ens imposa, la demostració que sense dolor no hi ha veritat, que cal gaudir de tot procés i dels descobriments.

Lizania és un missatger llibertari que té per missió poetitzar aquest món polititzat, l’aventura de l’ésser humà cap a la seva plenitud, la insurrecció contra la subordinació i el desamor que el domini provoca, el misticisme i el lirisme, el sarcasme i la ironia, un esclat creatiu que s’introdueix fins a les entranyes més profundes del ser humà, un huracà de paraules enlluernadores, la veu ronca que un cop sentida ja no pots oblidar, la consciència que descobreix que hi ha possibilitats més enllà de la utopia, l’univers d’un dels més grans poetes populars del segle XX.

Lizania és la poesia imprescindible que s’ha de treure al carrer i fer-ne pancartes, els versos que hauríem de gravar a totes les parets de casa o als murs de l’encotillament, les ensenyances que han d’omplir totes les escoles i hospitals, és la doctrina que hem d’abolir i amb la que haurem de profanar tots els temples, és el conte que hem d’explicar als nostres fills i germans abans d’anar a dormir.

“LIZANIA resulta ser el encuentro de mi mente, de mi alma y de mi razón entre la rebeldía y lo contemplativo, la resistencia y la comprensión” Jesús Lizano “Esta aventura poética nació en la mayor soledad, ha vivido todo su proceso en la mayor soledad y termina en la mayor soledad” així comença la introducció de Lizania, l’aventura poètica del somiador creatiu Jesús Lizano.

Escrita entre la indiferència i el menyspreu de la major part dels cercles literaris, artístics i polítics d’aquest país, Lizania és una crida a que el fet llibertari deixi de fusionar-se amb el món polític i es fusioni amb el món poètic – entenent que el món poètic ha de deixar de ser un mer producte estètic- per donar lloc al vertader humanisme, l’espècie humana en tota la seva plenitud.

Lizania és l’encontre del poeta amb la tragèdia – deformada per la raó – que després d’un llarg procés vital i creatiu el durà a la bellesa del món real poètic, a la innocència. A través de les seves dues mil pàgines, Lizano ens presenta el món real salvatge – on encara segueixen la resta d’espècies -, el món real polític – que té en el comunisme la seva màxima aspiració i és on es desenvolupa la lluita pel poder entre els dominants i dominats – i el món real poètic o comunisme poètic que ens duu a l’adquisició de la innocència i a la comprensió que només essent únics podrem ser companys i superar allò que ens separa, ens enfronta i ens destrueix.

Jesús Lizano transformat en Lizania ( l’essència ens uneix, l’existència ens separa) és la rebel·lia en estat pur, el camí que ens guia cap a la conquesta de la innocència, la denúncia de la manca de llibertat – de pensar, de sentir – que el domini ens imposa, la demostració que sense dolor no hi ha veritat, que cal gaudir de tot procés i dels descobriments.

Lizania és un missatger llibertari que té per missió poetitzar aquest món polititzat, l’aventura de l’ésser humà cap a la seva plenitud, la insurrecció contra la subordinació i el desamor que el domini provoca, el misticisme i el lirisme, el sarcasme i la ironia, un esclat creatiu que s’introdueix fins a les entranyes més profundes del ser humà, un huracà de paraules enlluernadores, la veu ronca que un cop sentida ja no pots oblidar, la consciència que descobreix que hi ha possibilitats més enllà de la utopia, l’univers d’un dels més grans poetes populars del segle XX.

Lizania és la poesia imprescindible que s’ha de treure al carrer i fer-ne pancartes, els versos que hauríem de gravar a totes les parets de casa o als murs de l’encotillament, les ensenyances que han d’omplir totes les escoles i hospitals, és la doctrina que hem d’abolir i amb la que haurem de profanar tots els temples, és el conte que hem d’explicar als nostres fills i germans abans d’anar a dormir.

“LIZANIA resulta ser el encuentro de mi mente, de mi alma y de mi razón entre la rebeldía y lo contemplativo, la resistencia y la comprensión” Jesús Lizano