La Segona Jornada de les Cooperatives a Sants aquest dissabte a les Cotxeres

> Aquest dissabte 25 les Cotxeres de Sants acullen la Segona Jornada de les Cooperatives de Sants.

El proper dissabte 25 de setembre, a les Cotxeres de Sants, tindrà lloc un matí dedicat al món cooperatiu del barri per tal de difondre la seva pràctica i seguir fomentant punts de trobada entre les cooperatives santsenques. Aquest any es vol posar especial èmfasi en les Cooperatives de Consum, com una forma elemental d’autoorganització col·lectiva que permet reapropiar-se -mitjan l’autogestió- del control sobre el que consumim.

Històricament, el nostre barri sempre ha resultat un terreny fèrtil pel desenvolupament d’aquestes cooperatives, i en els últims anys existeix certa tendència a la seva recuperació. Amb una indústria alimentària monopolitzada per grans grups multinacionals, estandarditzada per les pautes de consum que imposa el capitalisme (aliments transgènics, agricultura industrial globalitzada, consumisme, dictadura de les marques) les cooperatives de consum ofereixen una alternativa on és possible un control major de la cadena alimentària, eliminant intermediaris, baixant els preus i garantitzant l’origen biològic dels productes que es subministren.

Així l’organització diu:

“Enguany proposem, doncs, l’organització d’aquest dia conjuntament amb les cooperatives de consum existents al barri (Germinal- Sants, Panxacontenta de l’Espai Obert i Faves comptades del Casal Independentista), amb la idea d’obrir un espai de confluència, intercanvi i posada en comú d’experiències i eines. I l’objectiu de donar a conèixer al barri i a la gent interessada, els mecanismes que regeixen aquestes cooperatives.”

Trobareu més informació a la continuació de la notícia.

PROGRAMA

23 de setembre, a les 19:30h.

Xerrada:

El cooperativisme històric. Dels antecedents internacionals fins als nostres barris

Des del 23 fins al 25 de setembre podeu visitar l’exposició:

MEMÒRIA COOPERATIVA: “El somni viscut de la cooperació social”

25 de setembre:

2a. Jornada de les cooperatives a Sants

10:00h. Presentació del balanç anual del Projecte Sants Cooperatiu

Mapa conceptual “Què és una cooperativa?”

Portal de les cooperatives a Sants “www.sants.coop”

11:00h. Xerrada: Les cooperatives de consum avui

Avui en dia, enfront l’estructura actual de la cadena alimentària, que imposa unes pautes de consum dirigides per la gran indústria, estan apareixent noves formes alternatives d’organització d’aquesta dimensió econòmica que és el consum. Ara més que mai, cal construir alternatives que permetin un intercanvi socialment més just i equitatiu, i un consum equilibrat amb les necessitats ecològiques del territori. És per això que des de fa ja alguns anys estan emergint per tot el nostre territori noves cooperatives de consum. Aquestes agrupacions, hereves directes de les potents experiències de cooperativisme obrer que van proliferar a principis de segle a casa nostra, estan plantejant la possibilitat i la idoneïtat d’altres tipus de consum adequades als temps actuals.
Ponents:
Ferran Berenguer (Ecoconsum)
Esther Vivas (Xarxa de Consum Solidari)

12:00h. Taller obert: Com funciona una cooperativa de consum? Com crear-ne una?
Taller tècnic per la creació d’una cooperativa de consum especialment dirigit a aquelles persones o unitats domèstiques que vulguin participar d’alguna iniciativa d’aquestes característiques. Si vols crear una cooperativa de consum i no saps com fer-ho. Si estas cansat/da de les llistes d’espera per entrar en algun projecte. O si, senzillament, vols saber com funciona. Aquest és el taller ideal per aprendre’n.
Ponents:
Miquel Vallmitjana (Ecoconsum)

12:00h. Punt de trobada dels grups de consum de Sants i altres barris. Com crear una xarxa d’intercooperació al barri?
Presentació dels projectes presents.
Experiències de projectes d’intercooperació i coordinació existents (Coopes amb Gràcia, Trace -Associació Catalana de Traumàtics Craneoencefàlics i Dany cerebral-, Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuàries de Catalunya). Grups de treball: Posada en comú d’experiències, exposició de necessitats, demandes, formes de coordinació entre les cooperatives existents.

14:00h. Presentació del projecte Recuperem La Lleialtat Santsenca. Campanya per aconseguir uns usos veïnals, cooperatius i de cultura popular d’aquest edifici, que originalment va ser una cooperativa obrera de consum. L’explicació anirà acompanyada d’un vermut a càrrec de Mel de Romer.

Mostra de projectes amb taules informatives durant tot el matí.