Vist per sentència el judici contra els Mossos per les coaccions i amenaces contra un fotoperiodista

L’acusació popular demana penes-multa per coaccions, amenaces i una falta de maltractament d’obra · L’acusació presenta un enregistrament on s’escolta “te vamos a dar una paliza en la cabeza” · El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, s’han solidaritzat amb el fotògraf i han estat presents al judici

La sala 223 de la Ciutat de la Justícia ha acollit aquest matí la vista oral contra tres mossos d’esquadra -adscrits a la Brigada Mòbil, unitat antiavalots- denunciats per coaccions i amenaces pel fotoperiodista Albert Garcia, en el decurs de la cobertura gràfica d’una detenció succeïda el desembre de 2008 després d’una manifestació al centre de Barcelona.

Durant la vista oral ha quedat acreditat -amb la versió de tots els implicats- que Albert García va ser abordat per dos mossos mentre intentava desenvolupar la seva tasca informativa, que va ser traslladat entre dos furgons policials i que va ser obligat a identificar-se. Mentre això succeïa, l’agent 12.359 el va agafar pel coll i li va etzibar “te vamos a dar una paliza en la cabeza”. El denunciant ha reconegut sense embuts aquest agent com l’autor de les amenaces.

El relat dels fets ha prosseguit entre evidents contradiccions dels Mossos d’Esquadra respecte la existència o no d’un cordó policial i respecte la prohibició de fer fotografies a la persona detinguda davant el risc que fos menor (finalment, era major d’edat). D’una banda els Mossos han afirmat que protegien el menor i, de l’altra, que no van impedir fer fotos a ningú. La detenció va ser coberta gràficament per altres mitjans que no van tenir cap problema, com ha acreditat el testimoni de l’aleshores responsable de fotografia de l’Agència Catalana de Notíces, que ha declarat al judici.

 

Conversa telefònica com a prova

A més, l’acusació ha presentat com a prova una conversa telefònica enregistrada durant els fets. El fotoperiodista va trucar d’amagat a la redacció d’un dels mitjans on treballa, on van decidir enregistrar la conversa davant el que escoltaven a l’altra banda del telèfon. En ella, s’escolta un dels mossos dient “te vamos a dar una paliza en la cabeza”. Per aquests motius, la acusació ha demanat finalment que es condemni només l’agent 12.359 dels Mossos per una triple falta de coaccions, amenaces i maltractament d’obra, mentre ha refusat presentar càrrecs contra els altres dos mossos, un d’ells el caporal del dispositiu. La fiscalia i les defenses, exercides pel Departament d’Interior i per la defensa privada dels agents, representada entre d’altres per l’advocat Fusté Fabra -advocat del general Galindo-, han demanat, per contra, l’absolució.

No és la primera vegada que els Mossos amenacen i esporugueixen aquest fotoperiodista, amb una trajectòria llarga en la cobertura gràfica de la realitat dels moviments socials a casa nostra. El proper 13 de desembre, fruït d’una altra denuncia del mateix fotògraf, agents de la Brigada Mòbil tornaran a seure a la banqueta, acusats  de delictes contra els drets individuals; abús de funcions d’autoritat; delicte continuat de coaccions, falta de maltractament d’obra i amenaces. En aquest cas, la fiscalia ja demana per a un dels mossos 18 mesos de multa per un delicte continuat de coaccions. El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) i el Grup de Periodistes Ramon Barnils han mostrat la seva solidaritat amb el denunciant i han estat presents en la vista oral.