Fiscalia i acusació demanen condemna per un agent dels mossos

> El ministeri fiscal sol·licita 18 mesos de pena multa i l’acusació 12 mesos de presó i 3 d’inhabilitació absoluta · Agents de la Brigada Mòbil reconeixen a la vista oral que van identificar i advertir el periodista “per les fotos que realitzava” · L’agent va entrar a la cafeteria on treballava i el va obligar a deixar el lloc de feina etzibant-li “tu ja saps perquè” · El Sindicat de Periodistes de Catalunya i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, presents a la vista per mostrar la seva seva solidaritat

 

“Identificacions del tot irregulars” per a la fiscalia, “una amenaça continuada contra el lliure exercici de la seva professió” per a l’acusació. Totes dues, fiscalia i acusació, han coincidit avui en sol·licitar la condemna del mosso 7289, adscrit a la Brigada Mòbil (unitat antiavalots), en considerar provat que el mateix va abusar de la seva condició de funcionari públic i agent de l’autoritat i va cometre un delicte de coaccions continuades contra el fotoperiodista ‘freelance’ Albert García, col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació. L’acusació amplia a un delicte contra la integritat moral, un delicte d’amenaces i un falta de maltractament d’obra els fets punibles.

Doble identificació injustificada

Els fets es remunten a desembre de 2006 i març de 2007, quan el fotoperiodista combinava la seva tasca informativa amb una feina parcial com a responsable d’una cafeteria de les Rambles de Barcelona. En dues ocasions, al mateix lloc i en un plaç inferior als 3 mesos, el periodista va ser obligat a identificar-se sense mediar cap explicació, entre amenaces i amb clars advertiments per la tasca gràfica que realitzava. En totes dues ocasions els agents es van negar a mostrar el seu número professional. En la primera identificació, la que va revestir major gravetat, els agents van arribar a entrar a la cafeteria i el van obligar a sortir abandonant el seu lloc de treball. En un portal colindant, el van empènyer, el van escridassar per les fotos que realitzava i el van advertir que vigilarien de prop la seva tasca fotogràfica. Tres mesos després es va reproduir ben bé la mateixa situació a les portes de l’establiment, on el fotoperiodista va ser escorcollat i colpejat i empès contra una furgoneta policial. En la vista oral, l’agent 10.638 ha arribat a reconèixer, sense embuts, que el van advertir pel tipus de fotografies que prenia.  Jordi S.S., l’agent imputat que va participar directament a totes dues identificacions, ha reconegut que el va identificar perquè l’havia reconegut com a fotoperiodista que cobreix habitualment manifestacions de caràcter social.

Un client del bar -que ha recordat les males maneres de la detenció al crit de “tu ja saps perquè”- i dues treballadores -que han recordat els nervis posteriors del periodista gràfic- han validat la denúncia del fotoperiodista. Fiscalia i acusació han desmuntat també la feble tesi policial blandida, que justificava les dues identificacions consecutives adduint que la primera va ser motivada per uns insults en el decurs d’una manifestació anterior i la segona, per sorpresa del denunciant, per consum de haixix a la via pública. Cap dels mossos, a preguntes de fiscalia i acusació, ha sabut explicar perquè contra el periodista no ha existit mai cap denúncia ni atestat per cap d’aquests dos fets.

Fiscalia manté la petició i l’acusació l’amplia
La fiscalia ha mantingut la petició inicial de 18 mesos de pena multa (a raó de 3 euros per dia) per les coaccions continuades sofertes, mentre l’acusació  ha modificat les conclusions a l’alça sol·licitant 12 mesos de presó i inhabilitació absoluta de 3 anys per un delicte d’atemptat contra la integritat moral, 24 mesos de pena multa per un delicte continuat de coaccions, 24 mesos addicionals de pena multa per un delicte d’amenaces i 30 dies de pena multa per una falta de maltractament d’obra. També ha demanat una indemnització de 1.800 euros i la imposició de les costes judicials. La defensa de l’agent, exercida pel lletrat Carles Monguilod, n’ha demanat l’absolució. A la vista oral han acudir representants del Sindicat de Periodistes de Catalunya -del que el fotògraf és membre- i del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que han mostrat la seva solidaritat amb el denunciant.