Hisenda darrera d’un presumpte frau de milions d’euros a l’ombra d’AC Hotels

> Hisenda inspecciona un destacat grup d’empresaris, entre els que destaquen l’hoteler Antonio Catalán (AC Hotels), la família Cosmen (Alsa) i altres inversors, als que reclama més de 40 milions d’euros de plusvàlues generades durant els anys de la bombolla immobiliari.

L’empresari hoteler Antonio Catalán i la família asturiana Cosmen, accionistes de la cadena AC Hotels, estan sent investigat per l’Agència Tributària per plusvàlues generades durant els anys de la bombolla immobiliària. Els fets es remunten a 2006, any en què Antonio Catalán, els Cosmen i la resta de socis van vendre Corporate Manjoya, societat propietària d’uns terrenys edificables a Oviedo. Les plusvàlues obtingudes per l’operació, més de 100 milions d’euros, les van pagar via dividends i les tributar com si fossin rendiments patrimonials, fiscalment més avantatjosa, en lloc d’una mercantil, com considera Hisenda que hauria d’haver-se declarat. Aquesta actuació, però, ha estat recorreguda pels afectats, defensats per Heribert Padrol (soci fiscalista de Gómez-Acabo i Pombo i ex-alt de càrrec d’Hisenda) i ha estat admesa a tràmit.

Segons consta en la documentació recollida per l’Agència Tributària, l’empresari navarrès va crear el 2001 la signatura patrimonial Anca Corporate, on l’únic accionista era Anca Hotels, la societat mitjançant la qual Antonio Catalán controla la seva participació en AC Hotels. Durant els dos anys següents a la seva constitució, Anca Corporate va obrir el seu accionariat a altres socis inversors després de les pertinents ampliacions de capital, com va passar amb la Caixa d’Estalvis de Navarra (CAN), amb la família asturiana Cosmen (accionista d’AC Hotels) o amb el promotor aragonès Valeriano Mayayo i el seu soci Juan María López Álvarez, aquests dos últims relacionats anys més tard amb protagonistes del Cas Malaya.

La formació d’aquest nucli d’inversors al voltant de Anca Corporate va tenir a veure amb la participació en un concurs el 2002, l’oferta per 31 milions d’euros va resultar guanyadora per quedar-se amb uns terrenys al barri Oviedo de la Manjoya, popular pel seu pas del Camí de Santiago, per l’antiga ubicació d’una fàbrica d’explosius i per la seva revitalització com a zona residencial a la calor del boom immobiliari. Aquests sòls, propietat de l’Ajuntament d’Oviedo després adquirir el 1998 a la família Figaredo i la companyia Unión Española de Explosivos, van ser comercialitzats pel consistori per al seu desenvolupament i posterior construcció d’habitatges protegits.