La solidaritat antirepressiva us convida a fer un TOMB

Ahir, dissabte 13 de maig, una jornada d’accions descentralitzades va ser el tret de sortida de la segona edició del Tomb antirepressiu.

El TOMB és una iniciativa que pretén visualitzar les dinàmiques repressives, denunciar les pràctiques policials i els efectes perversos i planificats de la repressió per afeblir les lluites socials. Alhora busca amplificar la solidaritat, acostant les experiències viscudes i cercant respostes unitàries a la retallada de drets i llibertats, la impunitat, l’enduriment penal i l’obsessió per la seguretat que caracteritzen les polítiques actual. És amb aquesta voluntat que, sota el paraigua comú del TOMB, podem trobar grups de suport a presos, persones afectades i col·lectius que treballen en casos de persecució política.

La jornada d’accions

Lleida es va despertat amb 6 de les seves emblemàtiques estàtues amb una bossa de plàstic al cap i una pancarta on és podia llegir: “Prou Tortures, absolució jove de Torà”. L’acció es solidaritzava amb el jove de Torà, detingut l’abril del 2003 sota la llei antiterrorista en una operació dirigida per l’Audiència Nacional i torturat pels mossos d’esquadra i la brigada d’informació de la policia nacional. La bossa, que és com es coneix aquesta pràctica utilitzada en les comissaries de l’estat espanyol, consisteix en aplicar al detingut o detinguda una bossa al cap, fins que no pugui respirar, amb el conseqüent risc per a la seva vida, augmentant d’aquesta manera l’”eficàcia” de l’interrogatori.

Terrassa va aplegar unes 500 persones en una manifestació per la despenalització de l’okupació i per aturar el judici contra 32 persones, detingudes l’any 99 en el desallotjament del Centre Social Okupat KORK. Les peticions fiscals per a cadascuna de les persones processades superen els 5 anys de presó. Des de l’Assemblea de detinguts i detingudes i SAT (Solidaritat Antirepressiva de Terrassa) es demana l’arxivament del cas. Cal recordar que la violència del desplegament policial va fer que els detinguts presentessin 32 denúncies per maltractaments i agressions durant la detenció.

Vilanova va ser l’escenari d’una altra manifestació, que sota el lema “No al Guantànamo Global” denunciava la situació de les persones detingudes en l’Operació Xacal, el passat mes de gener. En l’esmentada operació 18 vilanovins van ser detinguts sota l’acusació de formar part d’una xarxa de terrorisme islamista, 14 dels quals continuen empresonats, sense cap acusació concreta contra ells.
Un plafó publicitari de la Ronda Litoral, a l’alçada del barri de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat, va ser encartellat amb un cartell gegant que denunciava la repressió i convocava a les diferents mobilitzacions que tindran lloc en el marc del Tomb antirepressiu.

La Plataforma Aturem la Guerra de Girona va organitzar un sopar-concert gratuït al Parc Central de la ciutat, per demanar la llibertat dels empresonats en de l’Operació Estany (més coneguts per “Comando Dixan”). El concert, titulat “Ni a l’Iraq ni a Banyoles hi havia armes químiques”, va reunir un gran nombre de persones que van poder escoltar, entre d’altres, al valencià Feliu Ventura i als gironins Net Flanders.

15 dies tombant la repressió

El TOMB 2006, que s’engegà ahir i que es clausurarà amb una manifestació el proper 27 de maig a Lleida, és la segona edició d’una iniciativa que neix de la necessitat d’articular un espai antirepressiu, que sigui una eina contra la solitud de les campanyes que es generen al voltant del casos concrets; permetent una resposta global més eficient i reforçant les sinergies entre entitats, col·lectius i moviments preocupats per la impunitat i les polítiques de seguretat i control.
I és que malauradament, en el dia a dia dels moviments socials les pràctiques policials il·legals, la presó, el control social, la vulneració de drets individuals, jurídics i humans, les càrregues, els seguiments o les intimidacions són una realitat. Una realitat que cal afrontar i denunciar. El mur del silenci i de l’aïllament al que està sotmesa aquesta realitat -desvirtuada i negada pels mèdia- i els impactes negatius que tenen en els drets democràtics ens obliguen a adreçar-nos a la societat civil per explicar-la i difondre-la.

Amb aquesta voluntat s’inicia la segona edició del TOMB. Al llarg de dues setmanes es realitzaran xerrades, accions i manifestacions amb diferents lemes i reivindicacions, però deixant clar que la solidaritat és la principal arma dels moviments socials. S’ha creat una web i s’han editat 5000 exemplars d’una publicació que recull diferents casos a més d’articles d’opinió i anàlisi sobre la repressió. MANIFESTACIONS:

o Dissabte 20 de maig. 17 hores, Plaça Universitat de Barcelona

o Dissabte 27 de maig. 18 hores, Plaça de la Paeria de Lleida

Més informació:

www.moviments.net/tombantirepressiu

antirepresants@sants-montjuic.mesvilaweb.cat