Can Vies commemora el 70è aniversari de la col·lectivització del transport públic amb dues accions

Aquest matí s’ha recordat la commemoració del 70è aniversari de la col·lectivització dels transports de Barcelona amb un parell d’accions paral·leles. La primer ha començat poc després de les sis del matí i ha consistit en la substitució dels anuncis d’alguns autobusos de la ciutat per uns nous plafons. Aquests feien referència al 70è aniversari de la revolució a Barcelona, i al procès judicial obert per TMB contra Can Vies. Les diverses línees d’autobús que passen per Sants i viatgen per tota la ciutat han dut els nous plafons durant bona part del dia, i els cartells s’han col·locat amb el consentiment dels conductors dels autobusos sense que es registrés cap incident.


La segona acció ha començat poc després de les o
nze, quan un autobús d’època ha arribat a la Plaça de Sants, on l’esperava un grup de milicians que l’ha col·lectivitzat i redecorat per a l’ocasió. Uns potents altaveus amb himnes de la Guerra Civil i diverses banderes roig i negres donaven vida a l’autobús. La decoració de l’autobús, amb plafons a tots els costats, recordava les imatges de les col·lectivitzacions del 36.

La comparsa revolucionària s’ha estat desplaçant des del matí i fins les sis de la tarda per tot Barcelona, repartint informació a vianants, conductors de TMB, turistes, i a centenars de persones que s’hi acostaven sorpreses per la impactant acció. El recorregut emprès per l’autobús l’ha portat a passar per punts com la Plaça Catalunya –on s’ha llegit el comunicat de premsa-, la Plaça Espanya, el Paral·lel, el Passeig Marítim i Capitania General. També ha passat per llocs com la Via Laietana, la Presó Model (on s’han cridat consignes contra les presons a través de la megafonia), la Carretera de Sants i La Bordeta, l’Avinguda de Madrid, i desenes de carrers fortament transitats.

A les tres del migdia, quan els treballadors de TMB feien el canvi de torn, l’autobús s’ha plantat davant de la porta principal de la seu d’aquesta empresa, a la Zona Franca. Allà s’han repartit centenars d’octavetes malgrat la negativa de l’empresa a permetre accedir als milicians a l’edifici.

Cal recordar que TMB ha presentat una demanda per tal de desallotjar Can Vies amb la intenció de construïr-hi vivendes de luxe i poder finançar la remodelació de l’estació de Mercat Nou i el seu entorn.


Per a més informació: 1936-2006: La lluita continua